.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 juni 2023 10:34
KORTNYTT PÅ EWP!

Untitled document

Nu har sommarprognoserna startat! - Det är kallt i norr och torrt i söder!
Dags för nationaldag och studentfester! - Specialprognoser för Sweden Rock.
Göteborg 400 år! - Danmarks Nationaldag


Sommarprognoserna har startat!

Från 1 juni så är de omtyckta sommarprognoserna tillbaka och i vanlig ordning är det Anton Lindvall och Simon Enström som sköter dessa från 1 juni t.o.m. 31 augusti. Dessa återfinns på sociala medier som Facebook och Instagram.


  Frusna blad i juni - Bilden tillhör SMHI - Se länken nedan i artikeln.

Ovanligt många järnnätter under våren / sommaren 2023!
Järnnätterna gör sig verkligen påminda nu när vi har så pass kallt väder nattetid. Den gångna natten mot lördag 3 juni var det nästan 3 minusgrader i Hagshult i Småland, vilket var landets lägsta temperatur! Tätt följt av Horn i Östergötland. Temperaturerna här var -2,7 och -2,6 grader.
Järnnätter är ett svenskt uttryck för nätter med frost under vår, försommar och sensommar, som kan skada eller försena växter och odlingar.
Läs mer om Järnnätter HÄR

I Norrland och långt ned i Svealand är det bistert ännu...
Sommaren har hittills inte rosat marknaden i Norrland och även långt ned i Svealand har det varit kylslaget.  Uppe i Norrland, främst i fjällkedjan där det är fortsatt kallt och en liten påspädning (!) av snötäcket skedde helt nyligen. Något som är ytterst anmärkningsvärt när vi på allvar gått in i sommarmånaden juni!

Bättre tider stundar längre söderut avseende sommarvärmen...
Från Svealand och söderut så kommer det bli successivt varmare till alla som väntar in sina sommarlov och semestrar. Temperaturer på uppåt +25 och lokalt mer kan förväntas en bit in i andra - tredje veckan av juni. Detta betyder högsommar.
Men som alltid så har medaljen en baksida och man oroas nu över att de obefintliga nederbördsmängderna i en rekordtorr andra halva av april och ett snustorrt maj snabbt tömmer vattenmagasinen. Särskilt de små och medelstora vattenmagasinen ligger i farozonen.
Man bör därför vara återhållsam med vattenförbrukningen och bevattning dagtid och uppfyllande av privata pooler är dåliga exempel på vattenförbrukning när torka råder. På många håll är just detta förbjudet och kan leda till böter för de ansvariga. Främst gäller detta för södra Sverige.

Juni är de ljusa festernas tid!
På många håll har redan studentfesterna inletts och detta i flesta fall i ett alldeles stålande väder i södra och mellersta Sverige. Även framledes kommer dessa fester kunna vara säkra på fint soligt väder den kommande veckan och som det ser ut så blir det allt varmare och fortsatt soligt så långt ögat kan nå. Åskrisken kommer därmed bli obefintlig även framöver.Sweden Rock pågår från onsdag 7/6 - 10/6!
Den mycket omtyckta rockfestivalen i den lilla orten Norje i Blekinge lär kunna pågå i ett sjusärdeles strålande väder utan risk för regn och åska vilket givetvis uppskattas av såväl arrangörerna, artisterna som av alla besökare.  Vart år så utfärdar EWP specialprognoser just med tanke på åskrisken vilket utgör ett stort faro-moment vid just denna typ av arrangemang. Men år 2023 lär man knappst behöva oroa sig för åskan mellan 7/6 - 10/6...

Placeringen av såväl orten för festivalen som för tidpunkten på året är knappast av en slump då Norje ligger i ett område som präglas av mestadels fint väder just i början av juni vart år. Därmed så blir festivalen en stensäker och återkommande succé år efter år! Länk till Sweden Rock HÄR


Gustav II Adolf som staty i Göteborg. - Bilden tillhör Wikipedia

Göteborg firar 400 år!
Nja, -Nu firas 402 årsdagen och detta beror på att festligheterna fick ställas in beroende på pandemin för 2 år sedan då staden grundades av Gustav II Adolf år 1621. Festligheterna är mycket väderberoende och den närmsta tiden lär ingen behöva oroa sig över dåligt väder som synes. Länk till 400 årsfirandet HÄR


Danmarks flagga "Dannebrogen" vajar alltid stolt 5 juni! - Bilden tillhör Historiska Media.

5 juni är Danmarks Grundlagsdag (Nationaldag)
Våra goda grannar, danskarna, liksom norrmännen, (17 maj), firar när naturen är som vackrast och finast vilket innebär en ljus högtid med glädje för oss alla så här års. Detta lättar upp i en annars dyster omvärld med ökande konflikter spänningar och oro.

Danmark hissar gärna sin rödvita fana "Dannebrogen" och säkert avnjutes säkert en pølse, en och en annan "bajer" (öl), samt ett smørrebrød och måhända en "lille en" (snaps) till. Men förstås så kan såväl korvar som väl tilltagna mackor avnjutas utan alkohol också. Ljus och glädje i en vacker tid präglar detta och Sverige är inte sena med att ta upp stafettpinnen 6 juni men detta återkommer vi till! Läs mer om Danmarks Grundlagsdag HÄR

Inom kort så återkommer EWP som sagt inför Svenska Nationaldagen.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter