.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners

Vi har här samlat en liten guide till dig som vill införskaffa en egen tracker eller bara är nyfiken på hur systemet fungerar.

Så här fungerar Bolteks systemet...

Blixtregistrerings-systemet som vi i Sverige använder, kommer från det amerikanska företaget Boltek, som är världsledande på marknaden med ett system som vänder sig till privatpersoner världen om. Så vad består detta system av? Här kommer en guidning.

Antennen:
Det är självklart antennen som tar emot signalerna från blixtarna. När en urladdning sker skickas mängder med energi ut i luften, ofta väldigt långt från urladdningen. Testa att ta fram en gammal radio och ställ in den på AM eller LW bandet en dag då det är åska i luften. Vrid till en frekvens där det inte är någon kanal, utan där du bara hör brus. Vid varje blixturladdning kommer ett sprak att höras i radion. Ju närmare desto högre!

Detta är exakt samma signal som antennen fångar upp, men den är lite mer avancerad än en vanlig radioantenn. Ingen utom Boltek vet egentligen vilka komponenter som gör vad i antennen, men för att ta det kortfattat: Antennen plockar upp signalen från någon av sina riktnings-komponenter och via en sladd skickar den data till just datorn och själva PCI-kortet.

PCI-kortet:
Signalerna från antennen skickas som sagt var vidare till PCI-kortet som sitter inne i datorn. Kortet omvandlar signalerna och räknar bland annat ut från vilken riktning signalen plockades upp, på vilket avstånd, och vilken typ av blixt som registrerats.

Programvaran:
Bolteks programvara ingår alltid och fungerar också mycket bra men eftersom nästan alla använder sig av NexStorm väljer jag att berätta mer om det programet. Nextorm (och andra programvaror) hämtar hela tiden in information från PCI-kortet som gör vidare beräkningar och blixtens styrka, avstånd, position och typ. Programmet ritar också ut blixten på en karta.
Från programmet kan användaren också styra alla funktioner, vad som ska visas, kalibrering osv.

Kända fel...

Detta system är absolut inte felfritt och det är väl inget man ska begära eller, med tanke på skillnaderna i pris jämfört med de riktigt stora systemen, som används inom stora väderinstitut så som t.ex. SMHI.
T.ex. får du alltid räkna med en felmarginal på några mil med Bolteks system.
Men vad är då andra kända fel inom detta system?

Falska blixtar: Det är inte bara blixtar som ger upphov till elektriska signaler i luften. TV och datorer kan få antennen att reagera liksom dimmers, gräsklippare, borrmaskiner, kraftledningar och andra "konstiga" saker. Programmet har visserligen ett inbyggt störningsfilter, men är strömkällan tillräckligt nära kan den få systemet att tro att åskan går, och börja plotta ut blixtar som egentligen inte finns på kartan. Hur undviker man då detta? Jo placera helt enkelt antennen så långt ifrån störande saker du bara kan. Gärna över dem så som t.ex. på vinden eller taket.

Blixtarna hamnar fel: Tro absolut inte att det bara är att plugga i allt och köra! För att få trackern att stämma krävs många timmar och åter timmar för kalibrering. Viktigt att tänka på är att antennen helst ska ha fri sikt i alla riktningar och vara långt ifrån metall-objekt. Höga byggnader och metallobjekt har en förmåga att framkalla den sk spegel-effekten, dvs. Blixtens signal studsar på ett närliggande objekt innan antennen får in den. Det hela slutar med att blixtarna på kartan hamnar i motsatt riktning till vart åskvädret egentligen är.

Flera blixtar på skärmen på en blixt: Detta är ett vanligt förekommande då åskan befinner sig närmare än 10 mil. En blixt innehåller ju små urladdningar även om man bara oftast ser allt som en blink, och det är detta som antennen känner av. Resultatet blir flera blixtar i samma riktning men med olika avstånd, titta på den som är närmast!

När åskan är riktigt nära ser kartan ut som en myrstack: Antennen plockar upp signaler horisontellt och när en blixt är nära, hamnar den istället i vertikal riktning och gör det omöjligt för antennen att veta vart signalen kommer ifrån. Resultatet i detta fall blir oftast några blixtar i centrum av kartan och en del blixtar lite var stanns.

På nätterna visas blixtarna för nära: På dagen kan en bra kalibrerad tracker känna av blixtar upp till 50 mil, men på natten kan den få in blixtar på upp till 100 mil. Detta beror på att luften är "renare" på natten. Det är nämligen så att när solens strålar träffar jord-atmosfären bildas partiklar i luften som fungerar lite som ett filter, för bland annat radiovågor. I programvaran finns dock en inställning, som automatiskt ändrar avståndet på blixtarna under natten.

Detta är ju egentligen småsaker, men som ändå kan vara bra att veta, om du kollar runt på internet efter olika trackers, eller funderar på att köpa en egen tracker.

Bra att tänka på innan köp...

Dator:
Man behöver en dator med minst en 100 MHz Pentium Processor, 32 MB RAM, och en fri PCI-plats. Jag rekommenderar dock en dator med minst 1 GHz processor, 125 RAM, och ca 1 GB data ledigt (beroende på hur mycket arkivfiler du vill spara).

Vart ska antennen sitta?
Som jag skrev innan ska antennen placeras så högt som möjligt, antingen inomhus eller utomhus. Om du väljer inomhus-alternativet så se till att inget stör, och bor du i ett hus av betong kommer det troligen bli problem eftersom signalerna kan försvagas. Bästa platsen inomhus är på vinden!.
Väljer du utomhusalternativet måste antennen vara skyddad från vatten och helst uppsatt på en lång stolpe eller på taket.
OBS! Låt inte antennen vara husets högsta punkt, det är som att be om att åskan ska slå ner!

Att placera antennen 2 meter över marken fungerar, 4 meter är bra och över 7 meter är riktigt bra.
Själva "ställningen" till antennen bygger du själv och det finns många altenativ till detta.
Jag själv har en 3,5 meter hög stolpe och en "behållare" med lock på. Total höjd ca 4 meter. I behållaren finns antennen som är fäst med plastband samt eltejp runt en träbit för att hålla den på plats. Antennen ska vara riktad mot norr men detta går att justera om du köper till NexStorm eller Lightning/2000 programvara.

Kabeln:
I Bolteks paket ingår 15 m kabel men kan vid beställningen ökas upp till 60 meter.
Annars går det bra att köpa en Kategori 5 rak nätverskabel hos en vanlig datorbutik.

Sammanfattning och pris...

För att vara ett så pass "billigt" system så fungerar Boltek utmärkt. Priset då? Paketet med antennen, PCI-kortet samt Bolteks programvara och frakt kostar ca 4800 kr + tull och momskostnader på ca 1000 kr. Ska du dessutom ha Nexstorm eller Lightning/2000 får du lägga på ytterligare ca 1000 kr.

TOTALPRIS: ca 7000 SEK


Här hittar du mer information...

Skrivit av Kenny ÅströmMer om trackers på EWP


Länkar