.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


1 september 2015 22:42
Augusti: Sommarens längsta värmebölja

Äntligen kom sommaren! Efter en ganska medioker sommar så blev det 23 högsommarvarma dagar i augusti, vilket gjorde att sena semesterfirare drog vinstlotten, om man nu är den som gillar sol och värme. Här är månadskrönikan för augusti.

Temperatur

Hela landet fick en medeltemperatur över det normala. Störst överskott i norr och minst i Dalafjällen med nära normal temperatur. Både Tarfala och Kiruna flygplans fick en medeltemperatur på 3,1 grader över det normala. Månadens högsta temperatur uppmättes på två ställen, Göteborg och Kosta med +29,1 den 15:e respektive 7:e. Ljusnedal i Härjedalen fick kallast med -2,2.

Nederbörd

Det blev en väldigt torr månad. På de flesta håll i landets östra delar har man inte ens fått hälften av den normala mängden. På gotska Vänge har man endast fått 1,5 mm under månaden, inte undra på att det har varit extremt torrt här en stor del av månaden. Ett par ställen har dock fått något mer än normalt: Bohuskusten och i ett område strax nordost om Sveg. 

En åskfattig månad, liksom sommar

Ett par dagar gick innan tillslut högsommarvärmen kom smygandes. Regn och åska drog in över södra Sverige natten mot den 5:e. Ett blixtnedslag orsakade att flera tusen blev strömlösa i Skåne. Totalt registrerades 872 nedslag den 4-5:e vilket inte alls är mycket, men många gånger denna sommar har det inte blivit mer. Har det inte varit för torrt har kyligt väder gjort att sådana där riktigt kraftiga åskväder inte har kunnat bildas, som man vanligtvis ser någon eller några gånger per sommar.

Sammantaget under månaden registrerades 11 131 blixtnedslag. Totalt sedan 1 maj har 31 000 nedslag registrerats vilket motsvarar en riktig åskfattig sommar. Samma period i fjol: 431 000 st. Alltså omkring 400 000 fler blixtnedslag maj-augusti 2014 än maj-augusti 2015. En viss skilland! 

Sommaren kom tillbaka!

Den 3:e var den första högsommardagen på länge. Därefter kämpade luftmassorna samtidigt som det var relativt torrt väder runt om i landet. Under mitten av månaden började en 12 dagar lång värmebölja och under den tiden regnade det i stort sätt ingenstans i Sverige. Det var mestadels klart i hela landet. I Göteborg uppmättes +29,1 grader den 15:e.

Värmen drog norrut och i slutet av värmeböljan fanns den varmaste luften här. Älvsbyn i Norrbotten hade hela +28,9 grader den 21:a. Flera platser i norra Norrland fick sommarens högsta temperatur kring den 20-21:a.

Extrem brandfara

Det mycket torra och varma vädret gjorde att skogsbrandrisken i skog och mark blev mycket hög, främst i Östersjölandskapen men även i Västergötland och östra Svealand. Senare också upp längs den östra delen av Norrland. När augusti blev september fanns fortfarande platser kvar som hade torra skogar.

Hösten ankom - men är försenad

Definitionen på höst är att dygnsmedeltemperaturen är mellan 0-10 grader i minst fem dygn i sträck. Däremot får inte hösten anlända förrän 1 augusti. Två platser i Lapplandsfjällen, Tarfala och Stekenjokk fick höst den 1:a, och gick därför direkt från vår till höst eftersom det aldrig blev någon sommar här.

Sedan dess har hösten stått still, ända till månadsskiftet då hösttemperaturerna börjat göra sig mer gällande i en stor del av fjällkedjan och lokalt en bit inåt land. I början av september kommer hösten anlända på många ställen. Hösten är dock sen i år, den ska normalt ha ankommit Kiruna 16 augusti, men har hittills inte nått hit.

Mycket regn avslutade månaden

Värmeböljan tackade för sig och lämnade plats för regnväder att ta sig upp över landet. Måndens utan tvekan mest regniga dag blev den 27:e med över 30 mm på flertalet platser. Mest fick Ytterberg i Härjedalen med 48 mm.

Natten mot den 1 september drog kraftig åska förbi södra Götaland, och i främst Kalmarområdet bevittnades mycket stora hagel.

----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +29,1° i Kosta den 7:e och i Göteborg den 15:e.

Månadens lägsta temperatur: -2,2 grader i Tarfala den 13:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 115 mm i Kärna (Bohuslän) 

Månadens minsta nederbördsmängd*: 1,5 mm i Vänge (Gotland) (3% av det normala)

Antal blixturladdningar i augusti: 11 131 stycken.

Antal blixturladdningar sedan 1 maj: 31 000 stycken.

*: Avser den totala regnmängden 1-31 augusti

-----------------------------------

Källa: SVT Väder + eget material.

Bild: Johan Kohlström (EWP:s bildportal)


Skribent:
Fler krönikor