.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


31 mars 2014 15:29
Mars: Övervägande milt - men med ett rejält bakslag

Ytterligare en mild månad är snart över. Det blev varmare än normalt i hela landet och de mest dramatiska dygnen var den 13-15:e när två djupa lågtryck passerade, ett i norr och ett i söder. Dessa låg bakom ett rejält bakslag med kyligare och blåsigare väder, innan tillslut vårvärmen kunde ta fart igen under månadens sista dagar med över 15 grader.

Temperatur - mars

Sammanlagt blev mars alltså varmare än normalt i hela landet. Störst överskott i östra Norrland och i västra Svealand med uppåt 5-6 grader över det normala. De första 15 dygnen var mycket milda, sedan blev det sträng vinterkyla i främst Norrland där nattemperaturerna lokalt kröp neråt 35 minusgrader. I söder märktes inte bakslaget lika kraftigt, men nätterna bjöd ändå på flertalet minusgrader även här. Från den 20:e började något mildare luft dra in igen och framförallt dygnen 27-30:e bjöd på vårtemperaturer med en bit över +15 grader i söder och upp längs Norrlandskusten.

Månadens högsta temperatur uppmättes i Kristianstad i Skåne den 10:e med hela +18,2 grader.

Nederbörd - mars

Nederbördsmässigt blev månaden odramatisk med värden runt det normala på de flesta håll. I sydvästra Götaland och längs Norrlandskusten något torrare än normalt, ca 50-60% av normalmängden. Desto mer nederbörd (snö) har fallit över fjällen där det lokalt har uppmätts tre gånger så mycket nederbörd än normalt!

Mycket gråväder de första dygnen - men sedan den finaste helgen på länge!

Trots att molnen från februari hängde kvar under de inledande dagarna av mars kunde den meteorologiska våren fortsätta sin färd norrut. Men som sagt, vårkänslan var inte så hög. Ty, i och med att sydvindarna ökade så blev det också allt soligare väder och dessutom varmare när vi hade kommit 6-7 dagar in i månaden. Helgen den 8-9:e blev den finaste på väldigt länge med sol i nästan hela landet. I söder kröp temperaturen upp till 15-graderssträcket där Norrköping noterade +16,2 grader den 9:e vilket var säsongens dittills högsta temperatur. Det blev dock ännu varmare i Kristianstad den 10:e med hela +18,2 grader.

I fjällen var det dock mer sparsamt med vårvädret. Här matades snöbyar in och blåsten var ihärdig. Natten till den 8:e ökade vinden rejält när ett djupt lågtryck drog in från norska havet. En nivå 2-varning låg ute och under kvällen den 8:e noterade Stora Sjöfallet i Lappland orkan i medelvind med hela 38 m/s!

Pågående tjällossning i Hean, Dalarna. Foto: Ulla Larsson (EWP:s bildportal).

 

Två nya lågtryck - och bakslaget var ett faktum

Den blåsiga vädertypen fortsatte och dessutom över hela landet och vi fick behovet att utfärda nya nivå 2-varningar för stora delar av fjällkedjan. På dagen den 14:e blåste det medelvindar på 36 m/s, återigen vid Stora Sjöfallet. På Örnsköldsviks flygplats uppmätte man vindbyar på 27 m/s på förmiddagen den 14:e. Samtidigt som detta oväder orsakade strömavbrott och nedfallna träd i norr så fanns nästa djupa lågtryck i modellerna som skulle dra in över södra Sverige nästkommande dygn.

Sent på kvällen den 14:e drog ett djupt lågtryck in över västkusten efter att ha passerat Danmark med orkanvindar i den norra delen. Danskarna hade döpt ovädret till "Carl". Blåsigast blev det längs med kuststräckan från Göteborg/Lysekil och ner emot Skåne med stormbyar 25-30 m/s. Måseskär, strax nordväst om Göteborg, registrerade högst vindbyar med 32 m/s. I inlandet fick Rynge i södra Skåne högst med 29 m/s. I Kristianstad 28 m/s. Vi fick åter utfärda nivå 2-varningar inför detta oväder, och detta gjorde vi över hela västkusten och ner mot Skåne.

Senare på kvällen så vandrade det kraftigaste vindbandet österut och berörde även Öland och Gotland med exempelvis 35 m/s på gotska Fårösund. Gränsen för orkan går vid 32 m/s.

Bakslaget var ett faktum när flera regn- och snöväder pendlade upp genom landet. Det mest besvärliga drog in den 19:e över Svealand där man på flera håll fick mellan 10-20 centimeter nysnö. Det förekom fortsatt mycket kraftiga vindbyar i samband med detta.

Det var inte överallt det var snö och blåst. Här sken solen i Västra Ormsjö i Lappland den 16:e. Foto: Kjell (EWP:s bildportal). 

 

Rejält kallt i norr - och mycket snö

I norr gav klart och vindsvagt väder rejält kalla nätter. Natt efter natt kom noteringar in med temperaturer på -30 grader. Allra kallast fick Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen med -35,8 grader natten mot den 18:e. Detta är månadens lägsta temperatur.

Snötäcket var också ordentligt tjockt i fjällen. Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen uppmätte hela 145 centimeter den 21:a. Samtidigt som gränsen för barmark gick i en linje från Stockholm till Torsby i Värmland. Flera laviner utlöstes i främst Lapplandsfjällen, mycket beroende på de hårda vindarna, omslaget till kallare väder och den stora snömängden.

Lite mildare igen innan ett nytt litet bakslag

Lågtrycken började att ta en nordligare bana den 20-21:a vilket gjorde att mildluften kunde göra comeback med början i söder. Den snö som hade fallit i samband med bakslaget kunde illa kvickt smälta undan. Men det var inte slut med bakslag. Den 25:e närmade sig ett relativt djupt lågtryck från Baltikum som för ovanlighetens skull gick en bana mot Skåne och södra Nordsjön. Lågtryck förde med sig en hel del vind, bland annat på Öresundsbron med 27 m/s. Lokalt på Östersjön blåste det orkanvindar på 35 m/s. Det blev också en del regn som i inlandet delvis övergick i snöfall/blötsnö.

Vårlikt avslut

Under månadens sista dagar drog vårvärme in över landet och på många håll sken solen från en klarblå himmel. Dygnen 28-31 mars bjöd på temperaturer runt 15 grader, lokalt långt upp över Norrlandskusten. Allra varmast hade Falun-Lunget i Dalarna med +17,5 grader den 29:e. Vi slog däremot inte Kristianstands +18,2 så detta blev tillslut månadens högsta temperaturnotering!

Blåsippor den 29:e i Västmanland. Foto: Undertecknad. (EWP:s bildportal).

---------------------------------------

Mars 2014:

  • Månadens högsta temperatur: +18,2 grader i skånska Kristianstad den 10:e.
  • Månadens lägsta temperatur: -35,8 grader i Nikkaluokta, Lapplandsfjällen, den 18:e.
  • Månadens största snödjup: 145 centimeter i Avasjö-Borgafjäll, Lapplandsfjällen, den 21:a.

                                                 145 centimeter i Katterjåkk, Lapplandsfjällen, den 31:a.

---------------------------------------

 

Skribent:
Fler krönikor