.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


29 maj 2014 00:42
Maj: Från vinter till högsommar!

Det har blivit dags att sammanfatta en ny vädermånad! Maj månad har minst sagt varit spektakulär med både vinter, vår och sommar. Inledningen av maj var väldigt kall med snö långt ner i landet, men sedan vände det till det mer normala hållet innan det tillslut blev högsommarvarmt med mycket åska. Vi kan säga att vi har fått med alla ingredienser som behövs för en händelserik och växlingsrik månad.

Den 1 maj startade också våra åskriskprognoser (för södra Sverige). Dessa var dock inledningsvis lätta att uppdatera då det inte var mycket åska att tala om i den kylan. Annat blev det mot slutet av månaden, och då hade alla våra regioner säsongsstartat för säsongen 2014.

Temperatur - maj


Medeltemperaturen för hela maj månad ligger mellan -0 och +2 grader över det normala, lägst i norr. Trots den kalla inledningen blev det alltså inte en så kall månad som många kanske hade trott. Värmen kom och höjde medeltemperaturen rejält! Framtill den 15:e var det kallare än normalt i hela landet, men från den 16:e vände det och blev istället varmare än normalt. Den 23:e var dygnsmedeltemperaturen mer än +10 grader över det normala i så gott som hela landet! Under månadens sista dygn blev det åter något svalare. Utklippan i södra Blekinge fick störst överskott med 2,5 grader varmare än det normala under månaden. Omvänt, Katterjåkk fick lägst underskott, 0,9 grader under det normala.

Nederbörd - maj

Från Skåne upp till Västerbotten har det fallit mer nederbörd än normalt. Allra mest i Skövde i Västergötland med 108 mm. Norr härom har det fallit ganska normalt eller till och med något minde än normalt. Rensjön i Lappland har endast uppmätt 7 mm under månaden, och det är 30 % av normalmängden (100%).

Kall inledning

Det var längesedan vi fick en varm start på en månad. Maj började med några riktigt kyliga dagar med stundtals talrika regn-, snö- och hagelbyar i landet. Typiskt aprilväder med andra ord. Främst södra Sverige berördes av flera områden med regn och skurar, medan norra Sverige fick mest klart och torrt väder. Nätterna var rejält kalla i hela landet. Flera nätter föll kvicksilvret neråt -7 grader i Östergötland och mellan -10-15 i Norrland. Allra kallast blev det i Naimakka i norra Lappland med -17,1 grader den 5:e. Detta är den lägsta majtemperaturen i landet sedan 1999.

Regnet från Valborgsmässoafton, 30 april, övergick i snöfall på sina håll i Svealand natten till den 1 maj. På första maj-morgonen uppmättes hela 20 cm nysnö i Vattholma i inre Uppland! Mycket snö låg även i fjällen med 150 cm i Katterjåkk, norra Lapplandsfjällen, den 3 maj. Detta är månadens största snödjup.

Nyfallen snö på marken i Hean, Dalarna, den 1 maj. Foto: Ulla Larsson (EWP:s bildportal)

 

Fortsatt svalt innan långsamt stigande temperaturer

Det ostadiga och kyliga vädret pågick ungefär 16 dagar in i maj, innan det började bli varmare igen. Dag för dag steg temperaturen i takt med att ett högtryck etablerades allt mer nere på kontinenten och förde upp sydvindar upp över landet. Från och med den 18-19:e växte också ett rejält högtryck i Ryssland som gjorde att vinden över Sverige blev ostlig och den populära och omtalade "ryssvärmen" var ett faktum.

Temperaturen steg varje dag över +20-gradersstrecket. Den första högsommardagen (d.v.s. temperaturer över +25 grader) inträffade den 18:e i Sveg i Härjedalen som fick +25,3 grader.

Högtrycket gjorde att solen sken i hela landet från en i stort sätt klarblå himmel, även om det under eftermiddagarna började dyka upp en del åskskurar, främst i söder.

Mindre supercell kring Göteborg

På måndagen den 19:e åskade det lokalt kraftigt i främst Götaland. Luften var rejält labil och fuktig och vi hade höga s.k. "Cape-värden". Den riktiga åskan kom dock inte igång förrän på kvällen den 19:e. Åskan växte markant i omfattning och vid 19-tiden meddelade vår prognosexpert Daniel Carlsson att det rörde sig om en mindre "supercell" i trakterna av Göteborg, där han själv bor. Det föll enorma hagel och skyfallsliknande regn. Vindbyarna var också så hårda att de fällde en del träd och grenar. Daniel meddelade också att han tyckte sig se trombliknande rörelser i cumulonimbusmolnen (bymolnen). Supercellen klingade dock av efter någon timme medan åskan fortsatte uppåt Vänerområdet och Värmland, men under kraftig försvagning på natten.

Detta var säsongens första riktigt kraftiga åskväder, och EWP uppgraderade åskrisken för Västra Götalands län till en "10:a" på den 12-gradiga skalan. I samband med ovädret utfärdade vi också varning för både tromb och stora hagel. SMHI uppmätte 33 mm i Mollsjönäs vid västkusten, men lokalt föll det betydligt mer än så, möjligen 70-80 mm under kort tid där det inte finns någon mätstation. SMHI registrerade även  3 323 blixtnedslag under måndagen.

Läs sammanfattningen av åskovädret här: http://ewp.se/nyheter.php?id=1515

Denna front rullade in över Karlskrona, Blekinge, den 19:e. Foto: Tobias Johansson (EWP:s bildportal)

 

Mer åska och värme!

Veckan fortsatte med högsommarvärme och något ostadigt väder till och från. Till och med ännu varmare luft tog sig in från Ryssland som under veckan hade temperaturer uppåt +35 grader. Här i Sverige kom temperaturen upp i +29,3 grader den 23 maj och slutligen +30,1 grader i Gävle den 24:e, vilket är månadens högsta temperatur. Men i väster började det hända saker. En kallfront berörde Danmark och Norge den 21-22:e som sakta började röra sig inåt Sverige. Fronten gränsade av den varma luften över oss till den kyligare väster om oss.

Den 23-24:e blev ett par mycket hektiska dygn för oss på EWP då det fanns risk för en hel del åska när fronten pressades in mer och mer. På kvällen den 23:e vandrade en kraftig åskcell upp över Östersjön från Polen. Denna höll sig stark och bidrog med delvis kraftig åska under natten, ända uppemot Jönköpingstrakten och västra Götaland! Under dagen återfanns denna cell, fortfarande vid liv, i västra Dalarna! Med andra ord, åskan vandrade hela vägen från inre Polen och ända upp till Dalarna! Nya, lokalt mycket kraftiga, åskceller blommade upp lördagen den 24:e över framförallt södra/mellersta Norrlands inland samt över Svealand. Lokalt föll stora regnmängder på kort tid.

I samband med dessa kraftiga åskväder så bestämde vi oss för att använda vårt Väderforum för rapportering av åskan, där vi administratörer fortlöpande kunde rapportera om läget. Även ni besökare kunde rapportera och ställa frågor. Detta istället för att uppdatera på förstasidan, i själva nyheten. Av det vi har hört och sett så fungerade detta riktigt bra, så detta kommer vi att fortsätta med denna säsong! Observera dock att vi endast startar nya trådar om åskan är/förväntas bli tillräckligt omfattande!

Hela 3 000 besök gjordes på tråden om dessa två högintressanta dagar för oss åskälskare!

 

Ett kraftigt åskväder slog till i främst Västergötland på eftermiddagen den 23:e. Här har en tromb, eller möjligen mycket kraftiga fallvindar, blåst omkull en björk i Västerlanda. Mängder med hagel föll också. Foto: Användare Syncron (EWP:s bildportal).

 

Många blixtnedslag

Just den 24:e registrerade SMHI hela 18 016 blixturladdningar runt om i landet, vilket är det åskrikaste dygnet sedan sommaren 2011!

Sommaren avancerade raskt!

Under denna varma period kunde den meteorologiska sommaren snabbt avancera upp över landet. Under perioden 15-19:e anlände sommaren till i stort sätt alla platser förutom delar av fjällen och norra Lappland! Detta är lokalt mycket tidigt!

Något kyligare

Efter den 25:e började svalare/kyligare luft att dra ner norrifrån igen. Efter några dagar märktes det även i södra Sverige. Från de 25-30 graderna så blev det nu istället mellan 12-17 grader och vinden tog också i vilket gjorde det ännu kallare.

Under mitten och slutet av månaden kom vårfloden igång ordentligt, främst i västra Norrland och västra Svealand. Främst i kombination av snösmältning och regn.

----------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +30,1 grader i Gävle, Gästrikland, den 24:e

Månadens lägsta temperatur: -17,1 grader i Naimakka, Lappland, den 5:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 108 mm i Skövde, Västergötland, (219% av det normala)

                                                        93 mm i Forse, Medelpad, (248% av det normala)

Månadens minsta nederbördsmängd*: 7 mm i Rensjön, Lappland (30% av det normala)

Månadens åskrikaste dygn: Den 24:e med 18 016 blixtnedslag (SMHI)

Totalt antal blixturladdningar i maj: 30 988 stycken

* = Avser den totala mängden mellan den 1-31 maj.

(Data: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/maj2014)

-----------------------------------------------

Källa: Eget material

 

Skribent:
Fler krönikor