.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


30 juni 2014 00:24
Juni: Regnigt och svalt - men en varm inledning!

Många kommer nog att minnas juni 2014 som blöt och kylig, men faktum är att den började med varmt och soligt väder. Nationaldagen bjöd på växlande molnighet på många håll med åskskurar i främst västra Götaland och i norra Norrland. Temperaturen hamnade omkring 20 grader på många håll, men i nordöstra Norrland, alltså Tornedalen, steg temperaturen ända till +28 grader. Midsommarvädret blev en besvikelse för många med ostadigt och kyligt väder. Det var kallare än normalt i hela landet.

Man kan dela in månaden i två delar; en varm del (1-12 juni) och en kylig del (13-30 juni). Vi ska som vanligt sammanfatta junivädret i en krönika.


Temperatur

Som sagt, två delar varav en kall och en varm. Sammantaget dygnen 1-28 vittnar om att hela landet har haft en medeltemperatur under det normala, förutom den sydvästra delen och i fjällkedjan, här har det varit kring normalt. Lokalt ligger medeltemperaturen neråt 1-2 grader under det normala, alltså inte så jättemycket kallare än normalt trots att det kanske känns så. Man glömmer lätt det positiva.

Nederbörd

Juni har varit ovanligt regnig i nästan hela landet. I nordväst får vi delvis använda ordet snöig. På de allra flesta håll har det fallit 100-200% av den normala junimängden. 200% i detta läge betyder alltså att det har fallit dubbelt så mycket som normalt. Hittills har östra Götaland, Dalarna och Lappland fått mest om man jämför med det normala (1961-1990).

Varm inledning - varm Nationaldag i norr

Juni inleddes ungefär som maj slutade, d.v.s. med ganska "normalt" svenskt sommarväder och inte så jättehöga temperaturer. I främst söder förekom skurar med åska med lägre temperaturer. I norr steg värmen mer och mer och några dagar in i månaden fick man högsommarvärme på sina håll, dessutom en hel del sol. Detta gjorde att Nationaldagen blev solig och varm på många håll i norr, men betydligt ostadigare i söder med åskskurar i västra Götaland. Som sagt, värme fanns det gott om i norr; Haparanda noterades +28 grader på Nationaldagseftermiddagen.

Värmen ledde också till en del åska. Perioden 5-9:e blev väldigt åskrik, framförallt över Norrland, nordöstra Svealand och Bohuslän. Totalt registrerade SMHI hela 17 846 blixtnedslag dessa dagar.

Värmen sipprade också ned över södra Sverige runt den 8:e och åskan likaså. Men det var inte bara här i Sverige som det var varmt, Centraleuropa dominerades under någon vecka av het åskluft vilket ledde till några extrema åskoväder, b.la. över Frankrike och Tyskland. Denna gång hamnade inget kraftigare oväder in över Sverige, utan svepte istället söder om landet.

Blixtbild tagen i Torslanda, på Hisingen i Göteborg, den 6 juni efter ett kraftigt åskväder. Foto: Glenn Borg (EWP:s bildportal)

 

Kallare

En kallfront passerade landet den 11:e vilket gav vridande vindar till nordlig riktning. Temperaturerna sänktes markant i hela landet och i fjällen förekom lokala snöbyar. Det var ganska torrt väder i övrigt utan några större regnmängder. Den 18-19:e drog det in tillfälligt lite varmare luft tillsammas med lokal åska i främst östra Götaland.

Midsommar

Midsommarvädret blev en beskvikelse för många. Det var två lågtryck som styrde vädret och hela landet täcktes av en kylig luftmassa. Midsommaraftonen bjöd på svalt men ganska stabilt väder, utan några större regnmängder. Solen visade sig på flera håll och det var bara västra Götaland och norra Norrland som fick påhälsning av skurar.

Midsommardagen blev ingen höjdare den heller. Det blev ännu svalare och dessutom regnigare. I både Lapplands- och Jämtlandsfjällen förekom byar av blötsnö. I stora delar av södra Norrland stannade dygnsmedeltemperaturen på under 10 grader under det normala!

Dubbel regnbåge i Svedala, Skåne, på midsommarafton 20 juni. Foto: Mikael Amundsen (EWP:s bildportal)

 

Tromber under midsommarhelgen

På midsommaraftonen syntes en tromb tydligt över Skanör-Falsterbo i Skåne. Detta hade och göra med ett åskväder som vandrande söderut längs västkusten. Även dagen efter midsommardagen så observerades en tromb i centrala Malmö samt i Tjörns kommun i Bohuslän. Motorn i det hela är solen som värmer upp luften dagtid och ger på sina håll höga bymoln (cumulonimbus). I samband med dessa uppstår lokala vindband som kan sätta luftmassorna i vertikal rotation. Då uppstår våra tromber som vanligtvis håller sig vid hav eller större sjöar.

Tromb i centrala Malmö den 22 juni. Foto: Jennifer (EWP:s bildportal)

 

Åska, hagel och fortsatt svalt

Trots det svala vädret så förekom ändå på sina håll kraftig åska, som den 26:e i södra Götaland och den 27:e sporadiskt över hela Götaland. Lokalt föll det stora hagel och mycket regn på kort tid vilket resulterade i översvämningar. Den 27:e slog blixten ned på Bråvallafestivalen utanför Norrköping och skadade minst tre personer, varav en allvarligt.

Åska var det även gott om den 28:e över främst Skåne, Halland, södra Småland och Blekinge. Totalt 15 000 nedslag registrerades bara mellan den 26-28:e!

Ännu är inte juni över helt, men ända in i kaklet får vi fortsatt ovanligt låga temperaturer i hela landet och regn på många håll!

-----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +28,5 grader i Markaryd, Borås och Källsjö den 10:e.

Månadens lägsta temperatur: -4,6 grader i Tarfala och Latnivaara den 17:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 156 mm i Lillhamra i Hälsingland (222% av normalmängd)

Månadens minsta nederbördsmängd*: 11 mm på Holmön i Västerbotten

Totalt antal registrerade blixturladdningar i juni: 52 133

Månadens åskrikaste dag: 7 juni med 7 968 nedslag.

Totalt antal blixturladdningar sedan 1 maj: 83 121 stycken.

            *Avser den totala mängden 1-30 juni

Källa statistik:

SVT Väder: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/juni2014 

 SMHI - dagliga blixturladdningar: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1308/daily/dailyStroke.php

----------------------------------

Källa: SMHI samt eget material.

(Arkivbild längst upp)


Skribent:
Fler krönikor