.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


31 juli 2014 17:23
Juli: Flödande värme och väldigt mycket åska!

RÄTTELSE KL. 20:54: Längst ned i krönikan stod det att Hästveda i norra Skåne fick 76 mm regn den 29-30:e. Detta är fel. Det korrekta är att Emmaboda i södra Småland fick 76 mm dessa dygn, och inget annat!

Ursprunglig krönika:

Det är ingen tvekan om att juli blev raka motsatsen till juni! Värmen har flödat i flera veckor som nu mot slutet har gått över i mer "normal sommarvärme". I slutet på värmeböljan så har åskan lokalt varit extrem och främst den 27:e drabbades en del platser av kraftiga superceller. Vi ska sammanfatta denna julimånad i en sedvanlig krönika! Det blir den näst sista för denna sommar. Nu går vi nämligen in i kalenderns sista sommarmånad - augusti. Detta med skräckblandad förtjusning hos många!

Temperatur - juli

Det är inget snack om att temperaturen har varit ovanligt hög under stora delar av månaden. Men faktum är att dygn 1-3 blev något kallare än normalt i hela landet, men att sedan värmen tryckte på söderifrån den 4:e - och efter det har i stort sätt varje dag varit ovanligt varm i hela landet! Månadens högsta temperatur är +33,9 grader i Hökmarksberget den 26:e. Just den siffran i sig är inget extremt eller speciellt ovanlig heller, det som är anmärkningsvärt och på sina håll extremt är den långa perioden med den 30-gradiga värmen.

Störst överskott jämfört med det normala har tveklöst västra Norrland fått. Hemavan i södra Lapplandsfjällen fick en medeltemperatur under månaden på 6,6 grader över det normala. Lägst underskott fick Fårösund på Gotland med "bara" 2,6 grader över det normala.

^ Arkivbild tagen i Rättvik på Nationaldagen 2008. Foto: Tommy Södergren (album)

Nederbörd - juli

Värmen har bidragit till extremt torra skogar och marker en längre tid på flera håll i landet. Varningar för detta har legat ute stora delar av månaden. Det har främst varit fråga om lokala regn- och åskskurar, och därför har nederbördsmängderna fallit väldigt ojämnt. Det mest ihållande regnet drog in den 12-13:e och gav välbehövligt regn i söder och efterhand också i norr. Vid värmeböljans slut drog några kraftiga åskväder in med välbehövliga skyfall - men inte överallt.

I främst nordöstra Norrland, Härjedalen och sydöstra Götaland har det fallit mer nederbörd än normalt. Omvänt, i stora delar av nordöstra Götaland, Svealand och i Ångermanland har det fallit betydligt mindre än normalt. Lokalt bara några ynka millimeter. Harstena och Linköping i Östergötland uppmätte enbart 4 respektive 5 mm under juli månad!

I Skröven i Norrbotten föll hela 156 mm under månaden, vilket är månadens totalt största nederbördsmängd, och som omfattar 231% av det normala (100%).

Sval inledning - men sedan kom värmen


Kylan från juni hängde delvis kvar när vi hade vänt blad till juli. De inledande 3-4 dagarna bjöd på något kallare än normalt på flera håll. Trots detta så förekom en hel del regn- och åskskurar i landet. Totalt 9 580 nedslag registrerade SMHI mellan den 1-3:e. Men denna svala luft skulle inte bli långvarig, värme hade setts i modellerna sedan länge och den första värmeattacken drog in den 5-6:e. Temperaturen kröp snabbt uppåt 30-gradersstrecket och den 9 juli uppmätte Junsele i Ångermanland säsongens dittills högsta temperatur med +31,8 grader. Den 6:e var det meteorologisk sommar i exakt hela landet.

Mycket åska

Men när väl värmen hade etablerat sig så var det dags för ännu mer åska. Den 7:e drabbades den inre och västra delen av Götaland av mycket kraftig och frekvent åska. På flera håll orsakade blixtnedslag bränder och lokalt förekom också översvämningar på grund av skyfall. Totalt den 7:e registrerades 15 683 blixturladdningar inom Sveriges gränser. Det dittills andra mest åskrika dygnet för säsongen. Allmänt har juli varit mycket åskrik. Endast en helt åskfri dag förekom (den 4:e). Annars har det varit alltifrån 100-tals urladdningar/dag till uppåt 43 000!

Blixtbild tagen av Jonas Engberg i Göteborg den 8:e. (EWP:s bildportal)


Omfattande regn den 12-13:e

Ett regnväder drog sent den 12:e in över sydligaste Sverige som den 13:e spred sig något norrut. Det var lokalt kraftigt regn, främst i södra Småland och norra Skåne. Från den 12 juli kl. 08 till den 14 juli kl. 08 hade Hästveda i norra Skåne fått mest, hela 103 mm sammanlagt. Regnet var mycket välbehövligt då det var rejält torrt i skog och mark.

I samband med regnet var det givetvis något svalare än tidigare. I norr däremot fortsatte högsommarvärmen och här fick man under några dagar de högsta temperaturerna i landet. Bland annat uppmätte Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen +30,9 grader den 12:e. Denna station fick förövrigt under tre dygn i sträck den högsta temperaturen i landet (11-13:e)! Hur ofta inträffar det att en station i Lapplandsfjällen uppmäter den högsta temperaturen i landet?! Dessutom under tre dygn!

Mycket nattlysande moln denna månad! Här i Västerås taget av Hampus Kuru den 12:e. (EWP:s bildportal)

 

Mycket åska i Norrland och Svealand!

I stort sätt hela perioden 11-24:e fick Norrland och Svealand överlägset mest åska i Sverige. Alla åskälskare i Götaland fick tålmodigt vänta på Tor. Just under denna period uppmätte SMHI totalt 59 000 blixturladdningar! Det åskrikaste dygnet var den 24:e med 16 118 nedslag, då främst Värmland, Dalarna och sydöstra Norrland fick rejält kraftig åska! Gördalen i norra Dalarna uppmätte det dygnet hela 64 mm regn.

Rejält mörkt i Gamla Uppsala den 13:e.                Blixtbild tagen av vår medarbetare Kenny i Mora den 24:e

Foto: Anette (EWP:s bildportal)                           (EWP:s bildportal)

Blixtbild tagen av M-O Westlund i Insjön, Dalarna, den 24:e (EWP:s bildportal)


Fortsatt värmebölja och värmevarning

Det var fortsatt högsommarvarmt på många håll under de ovanstående dygnen med allmänt mellan 25-30 plusgrader. Den allra hetaste värmeböljan kom dock runt den 20-21:a. Temperaturen steg raskt och på många håll kröp dagstemperaturen en bit över +30 grader. Den 23:e uppmätte Lungö utanför Härnösand +33,4 grader vilket var årets dittills högsta notering. Ännu lite varmare blev det den 26:e med +33,9 grader i Hökmarksberget, söder om Skellefteå. Detta är månadens högsta temperatur, och sannolikt även årets högsta!

Den 21:a utfärdades en regelrätt värmevarning från SMHI och EWP, för första gången någonsin. Värmen riskerade att bli allt för påfrestande och farlig för de äldre och för de som var känsliga för värme. EWP har som varningsdefinition: Dygnstemperatur över +30 grader i minst tre dygn i sträck.

Tropiska nätter

2012 och 2013 bjöd inte alls på någon tropisk natt, d.v.s. när temperaturen ej understiger +20 grader på hela natten. Men denna sommar har vi haft många, främst i juli. Natten till den 26:e understeg inte temperaturen +22,6 grader på hela natten på både Storön och i Rödkallen, båda i Norrbotten.

Extrem brandfara och eldningsförbud

På grund av hettan så var det på flera håll extremt torrt i både skog och mark. Eldningsförbud gällde i flera kommuner och många av björkarna började växla till mer brungula löv. Gräset hade redan blivit kruttorrt sedan länge och var på många håll gulbrunt. Framförallt södra Skåne, östra Svealand och Norrlandskusten berördes av den mest extrema brandrisken.

Flera kraftiga åskväder blommande upp i värmen - främst den 27:e!

I hettan så bildades det flera kraftiga åskväder runt om i landet. Mellan den 21:a och 30:e registrerade SMHI 118 019 nedslag runtom i landet. Det överlägset mest åskrika dygnet var den 27:e med totalt 43 546 blixtnedslag. Detta är Sveriges åskrikaste dygn sedan man började med blixtregistrering 2002! Det tidigare rekordet var 41 000 den 7 juni 2011.

Den 27:e blev en extremt åskrik dag på flera håll i landet. Det handlade om värmeåskväder som först drabbade Lappland tidigt på förmiddagen. Vid 12-tiden bildades en kraftig åskcell över Stockholms län som efterhand vandrade uppåt Upplandskusten. I samband med åskan förekom kraftigt skyfall som bland annat gjorde så att det blev översvämningar i flera gallerior, köpcenter och bostadshus. Åskan dundrade på rejält mycket och som på sina håll skapade bränder. Samtidigt som det åskade i huvudstaden bildades också extremt kraftiga celler i västra och inre Götaland. Det var superceller som härjade som gav brutala regnmängder på kort tid. Mot kvällen bildades det också kraftig åska uppåt Vätternområdet och Västmanland. Även Dalarna drabbades av kraftig åska under dagen. Totalt blev det alltså över 43 000 urladdningar i landet denna åskrika dag!

Kallfronter passerade och gav något svalare väder

Under månadens sista dygn passerade ett par kallfronter som följdes av något svalare väder, men fortsatt mellan 20-25 grader på flera håll. I norra Norrland dock under 20. Trots den lindriga värmen så förekom en hel del åska. Hela 35 500 nedslag registrerade SMHI dygnen 28-30:e. Vi på EWP utfärdande Riskutfärdanden varje dag och lade även ut en regelrätt varning för åska på kvällen de 30:e och natten till den 31:a. Då besöktes Öland och Gotland av en mycket kraftig åskcell söderifrån, på den sista kallfronten som passerade landet. Mycket regn föll, hela 76 mm i Emmaboda i södra Småland den 29-30:e. Bakom denna fördes torrare vindar in och åskrisken minskade betydligt.

Men det ser ut som nya åskoväder och mer hetta ligger i startgroparna för att göra entré över landet!

---------------------------------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +33,9 grader i Hökmarksberget, Västerbotten, den 26:e.

Månadens lägsta temperatur: -0,7 grader i Börtnan, Jämtland, samt Ljusnedal, Härjedalen, den 4:e. (Månadens enda natt med minusgrader).

Månadens minsta nederbördsmängd*: 4 mm i Harstena i östra Östergötland

                                                       5 mm i Linköping i Östergötland

Månadens största nederbördsmängd*: 156 mm i Skröven i Norrbotten

                                                        140 mm i Norra Möckleby på Öland

Månadens åskrikaste dygn: Den 27:e med totalt 43 546 urladdningar. (Rekord sedan mätningarna startade 2002)

Totalt antal blixturladdningar i juli: 193 195 stycken

Total antal blixturladdningar sedan 1 maj: 276 313 stycken

                 *: Avser totalmängden mellan den 1-31 juli

Data: SVT Väder: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/juli2014

SMHI: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1308/daily/dailyStroke.php

-----------------------------------------------------------------------

          

Vi avslutar juli månad med ytterligare en bild tagen av vår medarbetare Kenny i Orsatrakten den 27:e. Bilden beskriver verkligen vilket väder det har varit denna månad. Tack alla andra för alla fina bilder ni har skickat in!

 

Skribent:
Fler krönikor