.:: Just nu
Online: 2 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







VÄDERKRÖNIKAN


29 september 2014 15:46
September: Sensommar följdes tvärt av höst och vinter!

Untitled document

Det kändes som det inte var längesedan jag publicerade augustikrönikan, och tro det eller ej, men det har redan blivit dags att sammanfatta septembervädret. Jämfört med augusti så blev september en övervägande odramatisk månad där sensommarvärmen envist hängde i en bra bit in i månaden. Det var den 21-22:a som det rejäla omslaget kom med kalla ishavsvindar, storm, nattfrost, minusgrader och i norr snö. Nu klev hösten snabbt söderut i landet och längst i norr anlände faktiskt den meteorologiska vintern! Månaden avslutades med åter lite mer normala temperaturer utan lika låga temperaturer.

Temperatur - september

Kring månadsskiftet augusti-september började varmare luft ta sig in och den varade faktiskt ett par-tre veckor in i september. Medeltemperaturen var högre än normalt i hela landet. Men den 21-22:a vände det markant. Nu blev det istället mycket kallare än normalt på flera håll, så kallt att vintern anlände i Lapplandsfjällen! Den meteorologiska hösten rasade också neråt hela Svealand.

Sammantaget dför månaden blev det ändå varmare än normalt i hela landet. På flera håll i norr mellan 2-3 grader över den normala medeltemperaturen. Minst överskott fick västmanländska Västerås med 0,4 grader över normal medeltemperatur. Omvänt, störst överskott fick Sylarna i Jämtlandsfjällen med 3,4 grader över.

Nederbörd - september

Dygnen framtill den 21:a blev förhållandevis torra med endast ett fåtal passerande regnväder, framförallt den 7-9:e. Månadens regnigaste dag var utan tvekan den 21:a, när sensommaren tvärt ersattes med både höst och vinter. Films kyrkby i Uppland fick hela 93 mm den 21:a, vilket är den största nederbördsmängden i september på 13 år. Även på flera andra håll föll det mellan 40-70 mm det dygnet. 

Efter den 21:a var det framförallt fjällkedjan som fick nederbörd, och då i form av snö eller blötsnö. 

Sammantaget för månaden blev det torrare än normalt på de allra flesta håll. Det är bara nordöstra Götaland och östra Svealand som har fått något mer än normalt. Lokalt i Norrland har det bara fallit ett fåtal millimeter regn. Latikberg i södra Lappland har endast fått ihop 4,6 mm under månaden. En tiondels millimeter mer fick Bredbyn i Ångermanland. Katterjåkk i norra Lappland fick ihop 128 mm, månadens största nederbördsmängd i landet.

> Sensommarvarmt långt in i månaden

Solen och värmen dominerade i stora delar av landet de första två-tre veckorna. Den 3:e uppmätte småländska Gladhammar högsommarvärme med +25,1 grader. Detta berodde på ett stabilt högtryck med centrum över Östersjön som genererade sydvindar i söder och västvindar längre norrut. Temperaturen låg omkring +20-22 grader på de allra flera håll, undantaget i Norrbotten och Lappland. Nattetid förekom en hel del dimmor i det klara och vindsvaga vädret som lokalt hade svårt att lätta. Månadens högsta temperatur i Norrland uppmättes just den 3:e då Gävle fick hela +24 grader!

Åskan höll sig rätt beskedlig, trots sensommarvärmen. Mellan den 1-20:e registrerades 282 blixtnedslag i landet, vilket i och för sig är något man får räkna med för att vara så sent på säsongen.

Morgondis på Hean i Dalarna den 10 september. Foto: Ulla Larsson (EWP:s bildportal)

 

> Norrsken efter flera utbrott på solen

Solen drabbades av stora utbrott under inledningen av månaden som skickade iväg flera koronamassutskick (CME), några i riktning mot jorden. Det största utbrottet, X1,6, skedde den 10:e och som i sin tur skickade iväg ett stort och snabbt CME som även detta hade riktning mot jordens magnetfält. Den 12-13:e kunde därför norrsken ses långt ned i landet. Problemet var molnigheten som på många håll skymde den fantastiska showen på himlavalvet.

Norrsken i Västerås den 13 september. Foto: Hamus Kuru (EWP:s bildportal)

 

> Kraftigt jordskalv i Härjedalen

Klockan 15.08 den 15:e inträffade det ett stort jordskalv med epicentrum i sydligaste Härjedalen, ca 7,3 mil norr om Mora och 4,2 mil söder om Sveg. Man uppmätte skalvet som 4,1 på richterskalan vilket är en styrka som i snitt förekommer vart tionde år i Sverige. Inga personskador eller andra byggnadsskador blev inrapporterade.

> Stormen den 21-22:a vände hela väderkompotten

Efter en relativt odramatisk första halva av månaden så vittnade prognoserna om en dramatisk utveckling lagom till den 21-22:a. På kvällen den 21:a vandrade ett djupt lågtryck ut mot Östersjön som intensifierades. Under sena förmiddagen den 22:a kulminerade vinden med stormstyrkor. På Örskär i Upplands skärgård uppmättes storm i medelvind (26,3 m/s) och vindbyar strax över 30 m/s. Detta var första gången på 11 år som det blåste storm på något svenskt farvatten i september månad. Lokalt över både Götaland och Svealands inland rapporterades mycket kraftiga vindbyar på mellan 20-23 m/s. 

Utöver det blåsiga vädret var det även en hel del regn som föll. Films kyrkby i Uppland uppmätte hela 93 mm den 21:a (klockan 08 den 21:a till klockan 08 den 22:a). Detta var den största nederbördsmängden på ett dygn i september sedan 2001. Även flera andra platser i bland annat Västergötland, Västmanland, Småland och Uppland uppmätte mellan 40-70 mm. 

Det förekom även ovanligt mycket åska den 21:a. Totalt registrerades 1 942 nedslag i landet. De flesta förekom från västra Götaland upp till Stockholmsområdet. 

Det djupa lågtrycket syns tydligt över norska havet den 26:e. Karta:
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=14.50,59.23,1024

 

> Hösten drog söderut och vintern gjorde entré!

Det omfattande lågtrycket blev början på en kall period i hela landet. Den meteorologiska hösten klev söderut och anlände till praktiskt taget hela Svealand. Dock var det för milt i Götaland för att hösten skulle ha nått ända hit. Med början den 21:a registrerades vintertemperaturer med början i Lapplandsfjällen. Den 23-24:e nådde dessa så långt söderut som kring Sundsvall (Medelpad), Östersund (Jämtland), Sveg (Härjedalen) och Ljusdal (Hälsingland). Det krävs fem dygn med vintertemperaturer för att det ska bli meteorologisk vinter, enligt SMHI:s definition.

Detta kriterium klarade ett par stationer i Lapplandsfjällen som därmed fick vinter den 21:a (eftersom vinterns ankomstdatum räknas som det FÖRSTA dygnet av fem med vintertemperaturer), vilket i genomsnitt är cirka tre veckor tidigare än normalt. Dessutom kan det aldrig gå tillbaka till höst igen när väl vintern har kommit. 

Trots att hösten fick ett rejält kliv söderut så ligger den ändå en bit efter tidtabell. Normalt ska hösten anlända Smålandstrakten den 20 september. Hösten ligger den 28:e i en linje kring Dalsland - Närke - Södermanland och har alltså en bit ned till Småland.

> Snöfall i norr och kalla nätter

Den 21:a (ett omtalat dygn) observerades det första mätbara snödjupet i Sverige när Kiruna-Esrange uppmätte 1 cm. Det skulle dock blir mer. Den 25:e uppmättes så mycket som 14 cm i Parakka i östra Lappland och det varnades för trafikproblem. Svealands största snödjup under månaden är 1 cm i Lillhamra i norra Dalarna den 24:e.

Det var ganska klara nätter vilket gav upphov till rejäla temperaturras när mörkret väl föll. Den 23:e noterades månadens lägsta temperatur med-11,4 grader i Latnivaara. Natten till den 25:e uppmättes -8,5 grader på flygplatsen i Umeå. Så låg temperatur har stationen aldrig uppmätt i september.

Vintergatan på kvällen den 26:e i Västmanland. Foto: undertecknad.

 

> Nya stormvindar - nu i fjällen

Den 27:e passerade ett djupt lågtryck över norra Skandinavien. Detta genererade mycket blåsigt väder på nytt, men nu i Norrland. Vi gick ut med en nivå 2-varning för Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen för stormbyar. Tillslut blev det en station som uppmätte överlägset starkast vind. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen, 1 306 möh, uppmätte 34,3 m/s i medelvind (full orkan). I byvind uppmätte stationen 41,4 m/s som mest. Stationen brukar ofta toppa vindlistorna när det råder sådana vädersituationer.

> Odramatisk avslutning

Månaden avslutades med ganska odramatiskt väder och dessutom fördes lite varmare luft in över Sverige. Det var ganska soligt väder i och med ett högtryck.

--------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +25,1 grader i Gladhammar i Småland den 3:e.

Månadens lägsta temperatur: -11,4 grader i lappländska Latnivaara den 23:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 128 mm (152% av normalmängd) i Katterjåkk i Lappland.

Månadens minsta nederbördsmängd*: 4,6 mm i Latikberg i södra Lappland. 4,7 mm i Bredbyn i Ångermanland.

Totalt antal blixtnedslag under månaden: 3 340 stycken.

Totalt antal blixtnedslag sedan 1 maj: 435 301 stycken.

*: Den totala mängden mellan den 1-30 september.

-------------------------------------------

Källor:

SVT Väderhttp://www.svt.se/vader/manadskronikor/langvarig-sensommar-tog-tvart-slut

SMHI - temperaturavvikelser: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur

SMHI - nederbördsavvikelse: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord

SMHI - Dagliga blixturladdningar: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1308/daily/dailyStroke.php

 

Skribent:




Fler krönikor