.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







VÄDERKRÖNIKAN


30 oktober 2014 18:26
Tillbakablick på de kraftiga stormarna för ett år sedan!

Många kanske minns de händelserika och minst sagt blåsiga månaderna under hösten och vintern förra året? Vi fick besök av minst fem stormtillfällen, varav fyra namngivna. Faktum är att det hade gått hela 594 dygn sedan det sist stormade på svenska farvatten. Det började med Simone den 28 oktober 2013 som framförallt drabbade Götaland och södra Svealand.

> SIMONE - 28 oktober

"Kärt barn har många namn" sägs det, och det stämmer extra bra på stormen som i England kallades för St. Jude, i Tyskland för Christian och i Sverige för Simone. Lite extraordniärt var det faktiskt att SMHI namngav denna storm, vilket de aldrig brukar göra. Normalt brukar det vara Norska väderinstitutet som vi får stormnamnen i från. Nåväl, det började med att ett djupt lågtryck utvecklades och intensifierades över Atlanten den 27 oktober. Det fick mer och mer energi över Nordsjön innan stormen tillslut slöt sig in över svenskt område på kvällen den 28:e.

Värst blev det i Halland och nordvästra Skåne. Den högsta byvinden i samband med Simone registrerades på Hallands Väderö med 42 m/s. Ön hade också en medelvind på 31 m/s. In över land uppmätte Halmstad 36 m/s, Ängelholm 33 m/s.

Omkring totalt 80 000 uppskattades varit strömlösa och när oktober blev november hade fortsatt många strömlöst. 1-2 miljoner kubikmeter skog föll enligt Skogsstyrelsen. För stormen lades en nivå 2- och 3-varning ut. Tidigare artikel om Simone

Nedfallet träd i Älmhult den 29:e. Foto: Håkan Brunberg.

 

 

> HILDE - 16-17 november

Hilde passerade med sitt centrum över norra Norrland och gav därför den starkaste vinden i de södra och mellersta delarna av Norrland. Stormvindarna kom västerifrån varför fjällen drabbades extra hårt av vindarna. Hilde var på det stora hela inte lika kraftfull som Simone, men vindmässigt var faktiskt Hilde värst. Vi fick nya vindrekord i Sverige, och det händer inte så ofta. Hilde drog in den 16 november och vinden kulminerade på kvällen.

Hela 47 m/s i medelvind uppmätte Stekenjokk (drygt 1 000 m.ö.h) i sydligaste Lapplandsfjällen. Så stark medelvind har Sverige inte haft sedan man började mäta. Dessutom fick vi ett nytt byvindsrekord för november månad när Stekenjokk uppmätte vindbyar på hela 56 m/s!

Vilhelmina och Frösön fick inlandets högsta byvindhastighet med 29 m/s vardera. Vindarna gav stora skador på samhället, exempelvis 3,5 miljoner kubikmeter fälld skog (uppskattat av Skogsstyrelsen). Värst i Västerbotten. Totalt blev cirka 40 000 hushåll strömlösa. Tidigare artikel om Hilde.

> SNÖSTORM - 27 november

Detta är en ej namngiven storm utan klassades mest som ett kraftfullt snöoväder med storm i vindstyrkorna. Snöstormen berörde framförallt fjällen och inre/västra Norrland. Det var ett lågtryck som rätt snabbt fördjupades ute över norska havet och resulterade i en stark storm mot norska kusten. Kulmen på vinden här i Sverige inträffade under tidiga kvällen den 27:e.

Vindbyarna nådde som mest 42 m/s vid Stora Sjöfallet. Medelvinden var 33 m/s vid samma station. Detta i kombination med ett mycket ymnigt snöfall.

> SVEN 5-6 december

Sven hade ungefär en liknande bana som Simone, fast något nordligare. Den drabbade främst norra och mellersta västkusten med högsta vindhastighet på Väderöarna. Följderna blev mycket stora efter stormen! Sven slog till enormt hårt mot Danmark och den danska vädertjänsten DMI kategoriserade denna storm som en fyra på den 4-gradiga skalan, faktiskt högre än Gudrun 2006. Skagen noterade ett lufttryck på 965 hPa och vindarna nådde gott och väl över orkanstyrka.

Under kvällen och natten mot den 6:e uppmättes de kraftigaste vindarna i Sverige. I stort sätt hela västkusten fick orkanbyar (>32 m/s). Vi på EWP fick in många rapporter om att detta kändes värre än Gudrun. Att många kände så var nog för att Sven var en väldigt långlivad storm som höll på ända från morgonen den 5:e till över ett dygn senare. Väderöarna uppmätte en medelvind på 30 m/s och en byvind på 40 m/s.

Bakom lågtrycket drog snabbt kalla vindar ned vilket gjorde att ymnigt snöfall föll ända ner i Halland. Det kom 28 cm i både Skara och Herrljunga i Västergötland. 

Som vi redan nämnt orsakade Sven mängder av materiella skador såsom nedfallna träd och bortblåsta utemöbler samt tak. Ungefär 800 000 kubikmeter skog föll och 50 000 blev utan el. Tragiskt nog omkom sju personer till följd av stormen. Tidigare artikel om Sven.

Liksom Simone, döpte SMHI även denna storm. Stormen gjorde att vi utfärdade både nivå 2- och 3-varningar.

Rejäla vågor orsakat av Svens starka vindar, vid Öresund. Foto: Mikael Amundsen

 

> IVAR - 12 december

Stormen Ivar blev en av Norrlands inlands kraftigaste någonsin. Den drog in dagen innan Lucia mot Norrland. Jämtland drabbades värst, där Åre och Östersund fick mycket stora skador med bortblåsta hustak, nedfallna träd, granar och flaggstänger. Hela 46 m/s uppmättes vid stationen i Blåhammaren. Medelvinden var uppe i full orkanstyrka, 34 m/s. På sina håll mättes betydligt starkare vindar, men dessa har inte SMHI kontrollerat.

Ca 60 000 hushåll blev utan el. Skogsstyrelsen uppskattade att omkring 8 miljoner kubikmeter skog föll i samband med stormen.

Vi utfärdade även för denna storm den högsta varningen, nivå 3.

Sammanfattning

Att det drar in stormar under hösten och vintern är inget ovanligt. Det är däremot mycket ovanligt att man utfärdar en nivå 3-varning på tre stormar på så kort tid emellan (Simone, Sven och Ivar). Dessutom förekom nivå 3-varningen i inlandet vilket är ännu mer ovanligt. Att man utfärdar den högsta varningen för vind i Norrlands inland förekommer i snitt vart 100:e år eller kanske mer än så!

 

Källa: Eget material samt SMHI .

 

Skribent:




Fler krönikor