.:: Just nu
Online: 23 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 januari 2024 11:20
RISK FÖR STORMBYAR LÄNGRE NORRUT!

Untitled document


Uppdaterat 17/1 Kl. 18:12
En varning Nivå 2 är lagd för periodvis frisk ostlig eller nordostlig vind i kombination med ihållande snöfall. Det kan bland annat leda till mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Vid kusten, främst öster om E4:an, Även stormbyar kan förekomma under onsdag kväll.

Stökigt väder utmed Norrlandskusten från Västernorrland och ned mot Gävleborgs Län!
Detta stora avsnitt utmed E4 kommer vara stökigt under det kommande dygnet.

Varning för snö i kombination med hård vind är även lagd för Gotland.
Även Gotland berörs under kvällen och natten för snö i kombination med hård vind som ger snödrev.!

Ta det lugnt i trafiken och avstå att bege dig ut om du ej måste!
Behöver man inte bege sig ut i ovädret så AVSTÅ!
Trafikläget är mycket bekymmersamt och en del lokaltrafik, möjligen fjärrtrafik är inställd. Även risk för strömlöshet liksom risk för kringflygande föremål. Även stor risk för köldskador om man är bristfälligt klädd. Bandvagnar har satts in för att undsätta eventuellt nödställda. Det är ej klassat som en regelrätt snöstorm men kan ändå betraktas som en sådan!

Ännu en besvärlig dag i trafiken...
Från Bohuslän, västra Götaland och vidare söderut har det varit en besvärlig dag med många avåkningar och stopp i trafiken. Även E 22 liksom E6 har haft stora störningar sedan långtradare och andra fordon kört fast. Nu fortsätter bekymren det kommande dygnet för Gotland men främst för Norrlandskusten...

Åska i Skåne och i Småland!
Under loppet av onsdagen har det åskat en del i de båda Götalands-regionerna och därmed så har 2024 års första åskväder kunnat noteras under epitetet "Thunder snow" (Snö-åska). Det är vanligare än man tror att det kan åska vintertid. Ofta just när det blir tätt och intensivt snöfall från havet eller från de stora sjöarna som Vänern och Vättern. Mest känt för detta fenomen "Lake-Effect" är från de stora sjöarna som Lake Eirie eller Lake Michigan i nordamerika.


Tidigare 07.10: UTÖKADE VARNINGAR FÖR SÖDRA SVERIGE!
-Varningarna har har utökats till att omfatta norra och mellersta Skåne Län, hela Blekinge Län samt delar av Kalmar Län utom Öland.

 

Bakgrund:
Ett omfattande snöoväder som dock ej namnsatts har dragit in över sydvästra och västra Sverige. Detta rör sig österut under onsdagens lopp. I sammanhanget förekommer åska, bland annat över Bohuslän. Men någon åskriskprognos är dock ej lagd men 2024 års första åskdag är nu ett faktum.

Ta det lugnt i trafiken och avstå att bege dig ut om du ej måste!
Behöver man inte bege sig ut i ovädret så AVSTÅ!
Trafikläget är mycket bekymmersamt och en del lokaltrafik, möjligen fjärrtrafik är inställd. Även risk för strömlöshet liksom risk för kringflygande föremål. Även stor risk för köldskador om man är bristfälligt klädd. Bandvagnar har satts in för att undsätta eventuellt nödställda. Det är ej klassat som en regelrätt snöstorm men kan ändå betraktas som en sådan!


Tidigare: ÄNNU ETT SNÖOVÄDER PÅ VÄG IN MED STORMBYAR!
Väderläget är instabilt och dramatiskt med omväxlande sträng kyla och däremellen mildare med snöfall och vindbyar!

Nu är det på nytt dags att ta höjd för ett omfattande snöoväder som väntas dra in tidigt onsdag morgon 17/1. man kan i princip beteckna detta som en smärre snöstorm då vindbyarna kan nå stormstyrka, främst utmed västkusten.

 

Mycket tuffa förhållanden med stormbyar!
Hela västkusten från Strömstad och ned mot södra Halland inklusive en del av inlandet utmed sträckan kan förvänta sig mycket hårda vindbyar i kombination med snöfall, som utmed kustlandskapen och även en bit in över inlandet sannolikt kan nå stormstyrka i vindbyarna! Upp emot 20 cm nysnö, lokalt mer kan komma att falla!

Mycket hårda vindbyar och kraftigt snöfall för övrigt...
Från Dalarna i norr ned till västra delarna av Småland väntas besvärligt väder i stor omfattning med risk för mycket hårda vindbyar i kombination med snöfall. Upp emot 10-15 cm nysnö, lokalt mer kan komma att falla!

Risk för strömlöshet samt svåra störningar på vägnät och infrastruktur!
Man ska med den svåra situationen precis i färskt minne AVSTÅ att bege sig ut alls under dessa förhållanden. Särskilt i de områden som drabbas hårdast av ovädret! Måste man ut så se till att ha rejält med kläder på sig, fulltankad bil, mobilerna väl laddade och kanske en extra power bank med samt varm dryck att kunna klara en nödsituation. Men avstå om du ej måste bege dig ut!

Inställda tåg och busslinjer samt avstängda vägsträckor...
Ta höjd för att flera tåg och busslinjer kan komma att ställas in liksom att vägavsnitt kan komma att stängas av. Risken för svåra olyckor är uppenbar under dessa förhållanden!

Skydda blottad hud och kroppsdelar mot vädret!
Det är av yttersta vikt att skydda ansiktet samt blottade kroppsdelar som händerna och ha rejäla skodon för kyla under dessa väderförhållanden! Avstå att bege dig ut om du inte måste.

EWP följer upp...
EWP följer upp väderläget det kommande dygnet. - Se även våra varningar!

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter