.:: Just nu
Online: 27 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 juni 2024 22:21
RISKUTFÄRDANDE: KRAFTIG ÅSKA OCH REGN!

Untitled document
OBS! Sommarprognosen finns i artikeln härunder eller via länken HÄR

Vi står inför ett åskrikt dygn när de senaste dagarnas mycket varma väder ska ersättas av en svalare luftmassa. Omläggningen kommer att ske med hjälp av en frontzon som kommer att passera oss det närmsta dygnet.

Som vanligt när det gäller sådana här vädersituationer så skiljer sig modellerna en hel del varför det är extra svårt att göra en bra prognos. De kraftiga åskvädren i skrivandets stund över Danmark och ner över nordvästra Polen ställer till det och kan skapa egna "vädersystem" som inte modellerna har fångat upp. Detta gör att utgången kan bli en helt annan. Det kan antingen bli inget alls eller så blir det mer än förväntat.

Det som vi är säkra på är att det längs fronten kommer att förekomma både kraftigt regn och kraftig åska när den löper fram under fredagen och delvis även under lördagen. Det gäller naturligtvis inte överallt, så många platser kommer samtidigt få uppehållsväder.

PROGNOS:
Åskan över Danmark och Polen är fortsatt kraftig och sprider sig upp dels över Sydnorge, inte långt från värmländska gränsen, men även mot Skåne. Under natten kommer fronten att dra in över södra Sverige och längs denna kommer vi att ha en viss till måttlig åskrisk, även under morgontimmarna. Det finns alltså RISK för lokalt kraftig åska och skyfall redan under de mörka timmarna samt under morgonen över delar av inre, södra och västra Götaland. Men den exakta utbredningen är svårbedömd!


Kartan över det Riskutfärdande som gäller torsdag Kl. 22.20.

Fronten kommer sedan under framförallt eftermiddagen och kvällen att dra igång mer ordentliga åskväder som förmodligen kommer att ge stora regnmängder på kort tid. Som det ser ut nu gäller detta områdena enligt kartan nedan, men det kan komma att justeras.
Även här är utbredningen och omfattningen mycket svårbedömd, så vårt tips är att följa våra prognoser under fredagen, redan från tidigt på morgonen för nya och fräscha uppdateringar!
Kartan nedan visar var det finns RISK för de kraftigaste åskvädren fredag eftermiddag och kväll, med stora regnmängder som följd. Regelrätta varningar kommer under fredagen och dessa kan komma med kort varsel. Kartan gäller inte åskrisken under natten och morgonen.

 

Skribent: EWP-Teamet Simon, Anton & S. Johansson


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter