.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 juni 2024 22:38
Sommarprognosen 29 juni & Våldsam väderdag!

Untitled document

Innan prognosen så blev det en våldsam väderdag, främst för den östra delen av Götaland och säsongen högsta åskrisk utfärdades. - Läs mer om detta längre ned.


Prognos inför Lördag 29 juni!

I Norrland varvas solen med moln och en och annan regn eller åskskur som stannar kvar efter morgonens mer utbredda skurar. I samband med skurarna kanske även ganska hårda vindbyar. Till kvällen lugnar vädret ner sig en aning, men lite skurar kan fortsatt leva kvar. Märkbart svalare väder nu också, omkring 19 grader, men vid regn betydligt svalare.

I Svealand får vi överlag mest uppehållsväder och en del sol, med undantag från den västra delen där någon lokal skur kommer att träda fram under dagens lopp. Vi får även räkna med småblåsigt väder under dagen, vilket kommer upplevas som aningens kyligt. Temperaturen hamnar omkring 20 grader, dvs märkbart svalare än tidigare i veckan.

I Götaland skiner solen under dagen, men i den västra delen kan någon lokal skur dra in i den friska eller hårda västliga vinden. Mest sol finner vi i den östra delen av området och här även den högsta temperaturen med omkring 24 grader, annars någon grad svalare.

En våldsam väderdag med skyfall och kraftig åska!


Mäktiga bymoln tornade snabbt upp sig vid lunchtid!

Kort om dagens åska och våran varning! - Nytt oväder på söndag?
Natten till idag samt tidigt imorse indikerade våra modell underlag kraftiga åskceller i den västra delen av Götaland, dessa uteblev! Det enda som skedde var lite sporadiska urladdningar i området.
Under eftermiddagen och kvällen lade vi en varning gällande kraftig åska.

Lokalt har åskan varit mycket kraftig med en närmast otrolig blixtintensitet! Detta gällde främst den sydöstra delen av Götaland. Men även på andra håll har det åskat kraftigt lokalt. Även längre norrut har vi haft mer åska än vad vi räknat med. Denna typ av väder är svårbedömt, vilket vi idag fått erfara. Men rent generellt så har vi nog prickat in ungefärligt vilka områden som skulle beröras. Bilderna är tagna i Värnamo och Gnosjö kommuner samt en skärmdump på blixturladdningar från appen Blixtvakt!


Skärmdump från Blixtvakt över ovädrets framfart.

Översvämning på nytt i nordvästra Skåne och i Norrköping samt Kisa!
Tidigt på eftermiddagen fredag 28/6 så dränktes Helsingborg av stora regnmassor. Köpcentret Väla fick delvis stänga då en dagvattenledning brast och översvämmade flera butiker.

Senare på den tidiga kvällen så drabbades Norrköping och Kisa särskilt hårt av stora skyfall och ett otal larm till operatören 112 som ej hann med alla inkommade larm.

Riskutfärdandet vi lade torsdag kväll blev till en Varning Nivå1 för skyfallsregn fredag förmiddag och senare så höjdes åskrisken till Nivå 9 (!) För Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Östergötlands Län utfärdades en Nivå 2 varning för den kraftiga åskan tidigt på eftermiddagen vilket var befogat! Åskrisken på 9 på en 12-gradig skala är en av de högsta vi lagt inom så stort område på många år!

Nytt oväder på söndag?
Nu inväntar vi modellkörningar gällande söndagens potentiella oväder för Götalands del. Står sig nuvarande prognos så kan det bli mycket översvämningar och en del åska över stora områden!
EWP följer upp!

 

Skribent: EWP-Teamet Simon, Anton & S. Johansson


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter