Untitled document
NU FIRAR SVERIGE 500 ÅR!
6 juni är Sveriges nationaldag och har varit så sedan denna ändrades från "Svenska Flaggans dag" 2005. Då ströks även Annandag Pingst till förmån för Nationaldagen.
Allt började med Gustav Vasa...
Sverige som landområde fanns långt innan 1523 men det var i och med Gustav Vasa som utgick från Lübeck till Sverige som vårt land som nation bildades. Kalmarunionen med Danmark och Norge upplöstes och en centralregering å helt svensk grund bildades. Då infördes även "arvsmonarkin" vilket innebär att titeln "Kung" går i arv och att nationalstaten "Sverige" bildades.
Gustav Vasa må ha varit en viktig person i historien men var också mycket hårdför och brutal mot sina motståndare vilket inte lyfts fram så tydligt. Mest känd är dock Gustav Vasa för Vasaloppet som är ett av världens mest kända skidlopp.
Gustav Vasa
Loppet är baserat på en del av den färdväg som historien menar att Gustav Vasa tog då han (åt motsatt håll) flydde från Mora till Sälen undan Kristian II:s soldater vintern 1520–1521, där han enligt traditionen använde sig av skidor. Det första Vasaloppet kördes 1922. Tävlingen ingår i långloppscupen Ski Classics. Länk om Gustav Vasa HÄR Länk om Vasaloppet HÄR
Mer om Gustav Vasa HÄR
Sverige genom historien...
Någon mer ingående presentation av detta sker ej här men efter Gustav Vasa har olika kungliga regenter passerat revy som Karl XV och Karl XII där den senare förlorade stora slag och stormaktstiden för Sverige tog sitt slut. Som en reaktion på nederlaget i det Stora nordiska kriget började frihetstiden år 1719, vilket ledde till skapandet av konstitutionell monarki, med en svag kungamakt och en stark riksdag. Denna period såg bildandet av Sveriges första politiska partier, hattarna och mössorna. Frihetstiden såg även en omläggning av landets ekonomiska politik mot en mer merkantilistisk, och staten stödde bland annat bildandet av manufakturer genom produktplakatet.
I och med detta så började Sverige utvecklas till den moderna stat vi ser idag med mångfald och hög teknisk kompetens där välfärd för oss allavarit ett måtto i snart 100 år. Genom första och andra världskriget så styrdes Sverige på ett sådant sätt att vi aldrig drogs in under parollen att vi var "neutrala". Något som kan ifrågasättas men onekligen så slapp vi dras in direkti de båda världskrigen. Mer ingående om nationen Sveriges historia HÄR
Även vår nuvarande Monark jubilerar!
Vår nuvarande konung Karl XVI Gustaf jubilerar då han efterträdde gamle kungen Gustav VI Adolf 15 september 1973. Med detta så skapades den moderna monarkin vi ser idag "För Sverige – i tiden" som valspråk. Monarkin och det svenska kungahuset har över lag setts som bra "PR" för nationen och detta har varit till fördel för vårt land.
Under året har redan en del högtidligheter hållits för monarkin och Karl XVI Gustaf och mer väntas framöver. Dessutom så firas ett försenat 400 års-jubileum för Göteborg som grundades 1621 där Konungen närvarade.
Mer om vår nuvarande kung HÄR
Så infördes Sveriges Nationaldag år 2005...
Det året skedde en "mjuk övergång" då pingsten eller snarare Annandag Pingst sammanföll med 6 juni. 6 juni har därmed blivit en helgdag och Annandag pingst ströks och blev en "vanlig dag". Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.
Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809. Under denna dag så sker utdelning av den svenska fanan till olika organisationer och liknande. Man firar med sång och musik samt god mat som förknippas med den svenska sommaren som sill, potatis och jordkubbar eller smörgåsbord om man vill slå på stort. En speciell "nationaldagsbakelse" är också framplockad av bageribranschen till försäljning 6 juni.
Vädret 6 juni 2023 från norr till söder:
I Norrland blir det en hel del moln och även lite regn eller skurar, främst i Jämtlandsfjällen. I den södra delen mest uppehåll och chans till lite sol. Temperaturen hamnar i regn kring 10 grader, men vid sol i den södra delen upp till 16 grader.
I Svealand får vi en solig och relativt varm dag, i den södra delen möjligen upp till 25 grader, annars mellan 18-22 allmänt. I den östra delen kan en svag front med moln röra sig söderut men troligen inget regn på denna.
I Götaland får vi en solig och varm dag med temperaturer allmänt upp till 25-26 grader. Allra närmast våra kuster, samt på Öland och Gotland något lägre. Varmast väder väntar vi oss i den östra delen av Småland och östergötland.
Hämtat från sommarprognosen för 6 juni.
Källor: Wikipedia och eget material.
Skribent: EWP Teamet