.:: Just nu
Online: 22 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 november 2023 07:19
REJÄLT STÖKIGT VÄDER ATT VÄNTA UNDER FREDAG OCH LÖRDAG!

Untitled document
Vi är inne i ett ostadigt väderläge med flera vädersystem som rör sig in mot Västeuropa och Skandinavien. Under fredag och lördag kommer vi att beröras av ett omfattande nederbördsområde som kommer att ge busväder på många håll!

Under, torsdagen, har ett mindre område med snöfall berört norra Svealand och södra Norrland. I södra Svealand har snön övergått i regn eller underkylt regn och det har lett till utbredda isgator, bland annat i Närke, Västmanland och södra Värmland.
Mer regn drar in under fredagen och på sina håll kan det bli fråga om kraftigt och ihållande regn med de största mängderna över östra och centrala Götaland och upp över Svealand med 10-30 mm.

I norra Dalarna övergår regnet i snöfall och från fredag lunch till lördag kväll kan vi se rejäla snömängder över delar av nordligaste Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Nederbördsområdet ser i stort sett ut att ligga still här under fredag och lördag och vi kan säkert lokalt få närmare en halv meter snö innan lördag blir söndag. I högre terräng dessutom med frisk till hård vind, vilket kommer göra det ännu mer besvärligt.
I samband med nederbördsområdet väntas också rejält stora regnmängder över framförallt Gävleborgs- och Västernorrlands läns kustområden med kanske uppåt 70-80 mm under fredag och lördag. Detta kommer att leda till extremt höga vattenstånd i bäckar, åar och mindre vattendrag.

Längre norrut över Norrlandskusten, mellan Sundsvall och Umeå, kan det i den lite högre terrängen innanför kusten falla stora snömängder från fredag kväll och under hela lördagen, uppåt 30-40 cm, med frisk till hård vind. Mycket besvärligt trafikväder väntas.
Varningarna kommer att uppdateras på EWP, där kommer det även att finnas detaljerad information under varje varning.
Orkanen och ovädret Ciarán slår hårt mot västra Europa! - Bilden tillhör CNN

Men sammanfattningsvis går vi mot en stökig fredag och lördag med stora mängder regn i söder samt upp längs södra Norrlandskusten, stora mängder snö över nordvästra Svealand, sydöstra Norrland samt den höglänta området mellan Sundsvall och Umeå och dessutom extremt höga vattenflöden i delar av Värmland och Gästrikland.
Anledningen är den brittiska stormen Ciarán som under fredagen kommer att ligga ute på Nordsjön och bestämma vädret under helgen. Mildluften drar in med full kraft och krockar med den kallare luften som fortfarande kommer att finnas över norra Sverige under helgen.

 

Skribent: Simon Enström - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter