.:: Just nu
Online: 26 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 juli 2024 08:33
RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT 2

Untitled document
Sommarprognosen för lördag 6 juli hittar du HÄR

Risken för kraftiga skurar med insprängd kraftig åska gäller fortsättningsvis. Osäkerheten är fortfarande ganska stor gällande exakt placering, ni får följa oss löpande! Detta är Danmarks vädercentral (DMI), detta är ungefär hur de tror skurarna kommer träffa rent geografiskt. Hurvida detta står sig får vi se kommande timmar, men det känns som en rimlig bana givet hur lågtrycket rör sig. Notera även vårt förra inlägg där vi beskriver den kraftiga vindskjuvningen som kommer att råda när detta passerar! kan bli tal om ganska rejäl dramatik lokalt.

Några kartbilder från DMI Dansk Meterologisk Institut med en beräknad utveckling
Tidigare:
Här följer en kortare sammanfattning av det läge vi har framför oss idag och tidigt i morgon - ett läge som kan bli det mest dramatiska hittills denna säsong.
Ett ganska djupt lågtryck kommer att beröra Nordsjön under eftermiddagen och kvällen för att sedan ta en bana upp mot norra Sverige under söndagen. Kring detta finns fronter och tråg som kommer att dra in över landet tidigare än själva lågtrycket.

Först kommer en varmfront in och drar norrut över Götaland med regn och skurar redan nu under morgonen och förmiddagen med början över de södra delarna som vandrar norrut.
Senare svänger kallfronten in med dunder och brak och denna ser ut att nå in över västkusten kring sen eftermiddag och tidig kväll för att sedan sprida sig åt nordost.

Framför kallfronten har vi mycket fukt och vindarna på medelhög nivå är väldigt starka i samband med denna vilket betyder att det kommer att finnas vindskjuvning till att skapa mer organiserade celler idag. Och det är just framför själva kallfronten som vi kommer att se rejäla väder med skyfall, åska och starka fallvindar, säkert vindar uppåt stormstyrka och detta ser ut att ske från 17-18-tiden och framåt. Men tidtabellen är någon osäker.


Kraftig åska lördag 6/7? - Foto: Christopher Stoffe Oscarsson, Markaryd

Den största risken idag är som sagt skyfall, översvämmade källare, kraftig åska, starka fallvindar och stora hagel. Riskutfärdandet gäller enligt kartan som vi la ut igår, kanske att centrala Götaland har störst risk i detta riskutfärdande, men det är svårt att pinpointa något särskilt område som har störst risk än andra.

Varningar kommer att utfärdas när vi ser att det drar igång. Så följ oss under dagen!

Tidigare: Nya Riskutfärdanden! - Kraftigt regn och åska!
Under lördag eftermiddag, kväll och natt mot söndag drar ett omfattande regn- och skurområde åt nordost över södra Sverige och kan lokalt ge stora regnmängder på kort tid. Även risk för kraftig åska och starka fallvindar. Ett riskutfärdande är utlagd enligt kartan som kan komma att justeras.
Vidare uppdateringar följer på EWP under lördagsdygnet

Håll koll! - EWP håller kollen!
Texten kommer inom kort att uppdateras här när detasljerna klarnar mer!

Kartan där vårt Riskutfärdande är mycket omfattande!

 

Skribent: EWP - Teamet


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter