.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







VÄDERSKOLAN


12 oktober 2012 13:46
Väderskola: Frost och halka

Nu är det verkligen höst, och på en del håll också vinter. De varma sensommardagarna har gjort sitt och det blir nu frostnätter allt längre söderut i landet. Den första snön har fallit på sina håll i norr och den gångna natten var det även snöblandat regn ner över Dalarna, Gästrikland och Norduppland. Vi ska i denna väderskola redogöra för frost och halka.

Frost: På hösten kommer de första frostnätterna i landet. Frost bildas när temperaturen understiger 0 grader. Ibland kan det vara frost även om termometern visar plusgrader. Det beror på att temperaturen oftast är lägre närmast markytan än på två-meters höjd där man mäter av lufttemperaturen. Detta kallas markfrost, när det endast är minusgrader närmast markytan, och plusgrader i luften. Nattfrost innebär att det är frost och temperaturen är under 0 grader både i luften och på marken.

Rimfrost kan bildas vid en övergång från kallt till milt väder, när den mildare och fuktigare luften tränger på mot den kalla. Rimfrosten kan också bildas vid dimfria, klara och kalla nätter. Rimfrosten är rätt kraftig och fast och är oftast vacker att se på. Den kan bilda olika mönster med alla sina små iskristaller.

Dimfrost bildas när det är dimma samtidigt som det är minusgrader. Denna typ av frost sätter sig på föremål som bilrutor, stolpar, husväggar och stenar. Dimfrosten är ett tunt lager av iskristaller. Den är också väldigt skör, och den är lätt att ta bort med handen på t.e.x. bilrutan.

Frost bildas oftast vid högtryck när det är klart eller halvklart väder. Om det ska bli frost får det helst inte blåsa ute, för att då blir det inte lika kyligt som när det är vindstilla. Men det kan alltså bildas frost vid andra vädersituationer.

Frost har stor betydelse för lantbruket. Om det tidigt på säsongen, eller sent på säsongen, blir frost medan växtligheten är igång så kan växterna skadas av frosten. Ankomsttiden för den första höstfrosten varierar ju såklart i landet. I fjällen kommer den första frosten normalt kring början och mitten av augusti, medan det längs kusterna är i början/mitten av oktober. I östra Skåne är det genomsnittliga datumet för den första frosten 15 november. Men detta varierar ju såklart från år till år. Frostnätter sent på säsongen kallas järnnätter.

Rimfrost

Foto: Simon Enström, bildportalen

 

Halka: Även den första halkan uppträder på hösten. Den allra första halkan brukar vara frosthalkan då nätterna är klara och kalla med frost. Vägen täcks av frost och kan bli rejält hal.

Ishalka är nog den värsta halkan. Ishalka orsakas av underkylt regn som fryser när det når den kalla vägytan. Det bildas ett islager som kan vara mycket svårt att se. Därför kallas halkan också den "svarta halkan" eller "blixthalkan". Den överraskas av många som från en blixt från en klar himmel. Det som är lurigt med ishalkan är att den kan bildas även om termometern är på plussidan. Efter ett regnväder klarnar det upp och då sjunker vägytetemperaturen väldigt snabbt, inte lika snabbt som luften. Så var alltid uppmärksam på ishalkan. Den kan slå till även när man minst anar det!

Snöhalka är snö som ligger på vägen och då blir det givetvis halt. Det kan också bli snödrev/drivbildning vilket är när gammal snö blåser upp på vägen i stark vind. Om det blir väldigt starkt kan vägen nästintill bli helt oframkomlig p.g.a allt snödrev.

Foto: Tano/Vestén, bildportalen

 

 

Källa: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/frost-och-markfrost-1.2789

         samt eget material.


Skribent: Simon Enström






Fler artiklar