.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


7 november 2013 22:47
Haiyan - den kraftigaste stormen någonsin över land

Uppdaterat 8/11 kl. 14:00: Supertyfonen Haiyan har sköljt in över Filippinerna idag och förödelserna är enorma. Med tanke på vindhastigheterna så talas det om att detta är den kraftigaste stormen någonsin i världen som har berört land. Medelvindarna har varit uppe i omkring 315 km/h vilket motsvarar 87 m/s. I byarna har det blåst otroliga 380 km/h, motsvarande 105 m/s! Vindhastigheterna påminner rent av om de som finns inuti en tornado. Detta är alltså en storm som man tror ingen annan har upplevt tidigare.

Som sagt, förödelserna i fotspåren av stormen är enorma. Översvämningar, bortblåsta byggnader och tak, hundratals inställda flyg, ingen el- eller telenätverk bland annat. Hittills har tre personer omkommit rapporterar CNN. Miljontals människor har evakuerats från stormen, och detta arbete började redan i går. Det ska också vara ungeför 1000 svenskar som befinner sig i Filippinerna just nu.

Tyfonen beräknas dra bort från Filippinerna sent ikväll för att sedan leta sig ut över Sydkinesiska havet och ha riktning mot Vietnam. 

Denna supertyfon har kategoriserats som en 5:a (med råge). Kategori 5 är den högsta kategorin för tyfoner.

Källa CNNhttp://edition.cnn.com/2013/11/08/world/asia/philippines-typhoon-haiyan/index.html?hpt=hp_t1

Tidigare 7/11:

 

En av Filippinernas kraftigaste stormar håller just nu på att slå till mot landets ostkust. Det kan rent av bli jordklotets kraftigaste storm i år. Internationellt kallas tyfonen Yoanda. Många har evakuerats och man befarar nu det värsta när snurran drar in över landet. Huvudbilden till denna artikel visar "ögat" ikväll kl. 20.57 UTC-tid. Den är här mycket nära landet. 

Meteorologer har klassat denna tyfon som en kategori-5, den högsta kategorin för stormar och tyfoner. Man tror att det kan bli vindstyrkor upp till 260 km/h. Det varnas även för brutala regnmängder på kort tid i samband med tyfonen. Det är ett katastofläge som väntar och man har alltså under hela dagen evakuerat tusentals människor och många har fyllt matlagret då det mesta i stormens framfart kan ryka med.

Enligt meteorologerna ska dock stormen dra förbi snabbt och inte bli långvarig. Längs ostkusten har myndigheterna gått ut med de högsta varningarna. När medelvindhastigheten väntas bli så extremt hög som under denna stormen kallar man den för en "supertyfon".

Vad är en tyfon?

En tyfon är egentligen en tropisk cyklon över Stilla havet. Det är ett mycket djupt lågtryck som har bildats över ett varmt hav. När tyfonen väl drar in över land ger den mycket stor skada, beroende på hur kraftig den är. En kategori-fem tyfon innebär bland annat enligt definitionen:

 

  • Fullständig takkollaps och somliga byggnader blir helt demolerade. 
  • Alla buskar, träd och skyltar blåser omkull. 
  • Vattenståndet allmänt över 5,5 meter över medelnivån
  • Massevakuering i låglänta områden kan utföras långt in över land.

 

Källor

http://www.rappler.com/nation/special-coverage/weather-alert/43138-20131107-yolanda-pm-update

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17795407.ab

"Saffir-Simpsons orkanskala": https://sv.wikipedia.org/wiki/Saffir-Simpson-orkanskalan

Bild högst upp: http://www.ssd.noaa.gov/PS/TROP/floaters/31W/imagery/rb0-lalo.jpg

Tyfon: http://www.ne.se/enkel/tyfon

 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):




Fler nyheter