.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 juni 2014 16:05
60 år sedan en total solförmörkelse i Sverige

För exakt 60 år sedan inträffade den senaste solförmörkelsen i Sverige. Den 30 juni 1954 inträffade det astronomiska fenomenet när månen passerar mellan Jorden och solen och ligger under en stund i en rät linje. Under en total solförmörkelse ser det ut som om solen helt täcks av månen och att enbart solens korona (solens atmosfär) syns under några minuter.

< En partiell solförmörkelse (arkivbild).

Den första totala solförmörkelsen man har dokumenterat inträffade i staden Ugarit den 5 maj år 1375.

Nästa totala solförmörkelser här i Sverige inträffar den 16 oktober 2126 och 3 juni 2133.

 

Olika typer av solförmörkelse

Partiell: Denna typ har flest människor chans att se. Den blir till följd av att månens mitt inte riktigt passerar genom den räta linjen som nämnts ovan, och därmed blir solförmörkelsen inte total. Resultatet blir att solen enbart täcks så att det ser ut som en månskära eller liknande. Oftast när en partiell solförmörkelse inträffar så är den total på någon annan plats på jordytan.

Ringformig: Här är månen något längre från Jorden och kan därför inte täcka hela solytan. Resultatet blir att solen syns som en lysande ring.

Total: Det är nog en dröm för alla astronomiintresserade att någon gång i sitt liv bevittna en total solförmörkelse. Detta innebär att månen är något större än solen och därmed täcks hela solens yta av månen och endast solens korona syns. Under tiden solförmörkelsen är total blir det lika mörkt som vid skymningen under några minuter och det blir också betydligt mycket kallare. När månen passerar bort så blir det åter ljusare och varmare igen. Detta är ett fenomen som en del tycker är lite läskigt och obehagligt men samtidigt uppfattar som mycket fascinerande. Det är mycket ovanligt fenomen. På Färöarna inträffar faktiskt en total solförmörkelse den 20 mars 2015 under ca 2,40 minuter. Det är faktiskt så att det går att boka resor hit bara för detta tillfälle! Har du inte fått uppleva en total solförmörkelse i Sverige så är chansen minimal att du kommer att göra det i ditt liv, nästan i alla fall. Nästa tillfälle blir som sagt inte förrän om 112 år.

Astronomiska händelser i juli 2014 (axplock):

4 juli: Jorden i apihelion med solen (längst från solen).

6 juli: 90 år sedan meteoriten i Johnstown. Den landade utanför en kyrka, mitt under en pågående begravning.

20 juli: 45 år sedan Neil Armstrong satte sina fötter på månen.

23 juli: 30 år sedan man upptäckte Neptunus ringar.

29 juli: Meteorskuren Södra Delta Aquariderna med uppåt 10-20 meteorfall i timmen. Bäst chans att se dem är efter midnatt och några timmar framåt.

Kalendern hämtad från Klaraskyar.se, publicerad av Gunnar Sporrong  /AstroSweden.

Länkar:

NRK om solförmörkelsen 1954: http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk%3Aklipp%2F675273

Sveriges Radio om solförmörkelsen 1954: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programID=1602&Nyheter=&grupp=2373&artikel=975782

Karta över solförmörkelser år 2121-2140: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEatlas/SEatlas3/SEatlas2121.GIF

Wikipedia om solförmörkelser: https://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%B6rm%C3%B6rkelse

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter