.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 november 2014 00:00
Det galna novembervädret - rekordvärme och åska!

Vi har gått in i den vanligtvis gråa och dystra novembermånaden, månaden där många väntar på att snön ska falla så att det blir lite ljusare. Just nu är inte vädret bara grått och disigt utan även extremt milt. Det var flera i Sydsverige som rapporterade in att det kändes som en sommardag i går och att det var kvavt. Idag sattes flera nya novemberrekord i landet samtidigt som åskan slog till med full kraft under gårdagen. Det går inte att undankomma att vädret just nu är galet, inte minst när Mierkenes uppmätte 20,4 minusgrader natten mot 1 nov! 

Flera nya värmerekord idag!

En längre tid har landet varit tudelat när det gäller temperaturerna. I norr har vintern anlänt och bara under korta stunder har mildluften berört även denna del av landet. I söder, det vill säga Götaland och delar av Svealand, har det länge varit mycket milt. Årets Allhelgonahelg var extremt varm och det sattes flera nya novemberrekord. Det svenska novemberrekordet ligger på +18,4 grader i skånska Ugerup den 2 november 1968. Även om vi sannolikt inte kommer att passera detta så är vi ändå relativt nära!

Örebro, Norrköping och Göteborg är tre städer som i och med dagens temperatur har slagit ett nytt värmerekord för november. I Örebro uppmätte man +14,9 grader vilket är rekord sedan man började mäta år 1858. I Norrköping uppmätte väderstationen som mest +15,2 och här började man mäta år 1944. Slutligen, i Göteborg uppmättes +14,5 och det är ett nytt rekord sedan 1859. Dagens absolut högsta temperatur uppmättes i Markaryd i Småland med hela +15,9 grader. Ända uppåt Gävletrakten var det +13 grader varmt i eftermiddags.

Här ses gårdagens temperaturkarta i lufttrycket 850 hPa. Mycket mild luft ses dra upp i en kil mot sydvästra Sverige medan Ryssland och Finland ligger bäddat under rejäl kyla. Det är stora temperaturkontraster att tala om, inte bara här i Sverige utan även i hela Europa.

Gårdagens medeltemperatur

Kartan för gårdagens medeltemperatur visar att det var 6-7 grader varmare än normalt i stora delar av inre/västra Götaland samt i delar av Värmland. I östra Svealand och i sydöstra Norrland omkring eller faktiskt något kallare än vad det brukar vara den 1 november. I mellersta och norra Norrland 1-6 grader kallare än normalt. 

Det blev en riktigt kall natt i norra Sverige, natten mellan 31 okt och 1 nov. Den lägsta siffran uppmättes i Mierkenes i Norrbotten med hela -20,4 grader. På flera håll i Götaland var det istället 11-12 graderöver nollgraderssträcket.

Här ses gårdagens karta gällande medeltemperaturen för dygnet. Karta: SMHI. (Se större bild)

Värmerekord även utanför Sverige

I Danmark upplevde man sin näst varmaste oktobermånad sedan man började mäta år 1874! Månadens genomsnittliga temperatur var +12,1 grader, 2,7 grader över det normala. Fortsatt står oktober 2006 högst på listan med sin medeltemperatur på +12,2 grader. Alltså, landet var bara 0,1 grad från att slå rekordet! Källa DMI: http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2014/11/oktober-blev-danmarks-naestvarmeste/

Drygt tusen blixturladdningar i går

Under lördagskvällen drog ett område med regn och även åska in mot västra Götaland, i höjd med Göteborg. Det liknade faktiskt ett äkta sommaråskväder med ett frekvent blixtrande, speciellt eftersom det var så fuktigt och kvavt. Åskan fortsatte in över land och vandrade under natten vidare uppåt Närke, Södermanland och Uppland. Åskan var lokalt inte särskilt kraftig, men i exempelvis Örebro fick vi in rapporter om ett, även här, frekvent blixtrande. Det föll lokalt skyfallsliknande regn i samband med åskan. 

För att vara i november månad är detta givetvis mycket sällsynt. Det händer att det främst kan bildas åska över hav så här års, men att det åskade så mycket i inlandet var extraordinärt. Totalt mellan 00.00-23:59 på lördagen registrerade SMHI 1 040 blixtnedslag i landet. Det fortsatte också att åska efter midnatt!

Blixturladdningarna under lördagskvällen. Karta: DMI.

Kommande vecka: 2-3 dm snö, vinterkyla men mildare mot helgen

Kommande vecka ser ut att bjuda på en ordentlig köldknäpp i mitten av landet, som väntas beröra hela landet. Under måndagen fortsatt mycket milt i Götaland och södra Svealand med +11-15 grader. Mot västkusten regnskurar som faktiskt skulle kunna innehålla lite åska! Från Dalarna och norrut 1-10 plusgrader och chans till sol.

Ett lågtryck drar under tisdagen in mot mellersta Norrland och ger kraftigt snöfall som i Jämtland skulle kunna ge 2-3 dm nysnö. Norr om detta börjar ishavskylan dra ner med omkring -10 grader. Söder om snöfallet väntas en hel del regn, och nu endast riktigt milt vid Östersjölandskapen med ca +15 grader. 

Under onsdag-torsdag etablerar sig ett högtryck vilket ger kallt (eller mindre milt) väder i hela landet, från 4-10 plusgrader i Götaland, +0-5 i Svealand till -5-10 i Norrland. I västra Norrland neråt -20 grader mitt på dagen! Soligt i Norrland men i främst Svealand byar av regn eller snö. Liknande väder under torsdagen och även då med risk för någon snöby ända neråt Småland.

Mot helgen drar ånyo mildare luft in! 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter