.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 oktober 2022 09:41
VARNINGARNA HÄVDA!

Untitled document

Ovädret med kraftig åska och hårda vindbyar har nu dragit vidare. Men det hela får anses som synnerligen anmärkningsvärt med tanke på årstiden. Åskan var verkligen kraftig och det hela började redan lördag kväll för nordvästra Götaland som fick rejält med urladdningar. Vädret förbättrades tillfälligt innan nästa impluls drog in under söndagen från lunchtid. Åskan omfattade denna gången hela Götaland och senare även Gotland samt delar av södra Svealand.

Även Svealand berördes!
Redan under sen lördag kväll så nådde åskan delar av Svealand där åska rapporterades från bland annat Uppland. På nytt så åskade det på många håll i Svealand och även Gotland fick sin beskärda del under söndagen
Fallvindar, regn, hagel och blixtar orsakade väderkaos!
På Landvetter i Göteborg träffades ett plan från Rhodos av blixten men planet kunde landa utan problem. I Kisa i Östergötland fick en fotbollsmatch brytas beroende på en kraftig hagelstorm. På många håll rapporteras om fallna träd över många vägar. Kinnekullebanan i Västergötland tvingades att stoppa tågtrafiken beroende på hårda vindbyar. under söndag eftermiddag.

Ovädret har nu bedarrat och åskrisken torde bli låg - obefintlig framöver.


 

Tidigare: OSEDVANLIGT KRAFTIG ÅSKA OCH HÅRDA VINDBYAR!
Under lördag kväll drog ett för årstiden kraftigt band med åska in över främst Bohuslän som sedan drog vidare norrut och detta berörde även delar av Sörmland och Stockholms Län.

Även under söndagen så föreligger en allmän åskrisk för hela Götaland och möjligen så kan de sydligaste delarna av östra och västra Svealand komma att beröras inklusive Gotland. Denna omfattning påminner mer om sommaren och högsäsong vilket är en smula anmärkningsvärt för årstiden, då vi är i mitten av oktober.

Mycket hårda vindbyar!
En varning Nivå 1 ligger ute för Örebro Län samt de västra och mellersta delarna av Götaland vilket innefattar Västra Götalands Län, Hallands Län, Jönköpings Län samt Kronobergs Län. Möjligen så kan även nordligaste delen av nordvästra Skåne innefattas.

Rejält blåsigt under några timmar!
Vinden beräknas ta fart söndag eftermiddag och pågå till en bit in på kvällen och är kopplat till fronten med åska. Upp emot 25m/s kan beräknas i de hårdaste vindbyarna vilket är på gränsen till storm. Man får se till att lösa föremål är inplockade eller surrade och båtägare ska se över sina förtöjningar.

Ovädret drar vidare...
Under natten till måndag och måndag förmiddag drar området vidare österut och åskrisken är i stort sett över för denna gången.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter