.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


14 augusti 2014 23:30
Höstlikt väder väntas de närmsta dagarna

Vi är redan i mitten av augusti, den sista sommarmånaden enligt kalendern. Att sommaren sjunger på sista versen märks tydligt på väderkartorna för dagarna framöver. Det ser ut att bli regnigt och svalt i hela landet. På de högsta fjälltopparna kan det falla snöflingor och i Tarfala, Lapplandsfjällen, har faktiskt redan den meteorologiska hösten anlänt!

Hösten har anlänt Sverige!

Väderstationen i lappländska Tarfala, 1151 meter över havet, har nu haft en dygnsmedeltemperatur under 10 grader i fem dygn i sträck. Detta innebär enligt definitionen meteorologisk höst! Hösttemperaturerna börjar också krypa allt längre ned i fjällkedjan. Höstens ankomst i Tarfala kommer nästan exakt på det datumet som anses vara normalt (enligt referensåren 1961-1990). Den 1 september ska hösten ha kommit norr om en linje Övertorneå-Lycksele-Östersund-Sälen, diagonalt genom Norrland och nordvästra Svealand.

Höstlik väderlek

De kommande dagarna kommer att bjuda på regn och rusk. En kallfront är på väg ner över Norrland och bakom denna förs kalla vindar ned. Denna kommer till i morgon att ligga i höjd med Siljan. Norr om denna soligt men svalt, +10-20 grader. Söder om fronten regn- och åskskurar och mellan +18-21 grader. Lördagen bjuder på mycket moln i hela landet och skurar i främst Svealand och norra Götaland dit kallfronten har nått.

Ett omfattande lågtryck kommer in på söndag över Västsverige. Detta kommer att ge regn och rusk i några dagar i hela landet. Dessutom mycket blåsigt! Lokalt kan det falla mycket regn, men ojämnt fördelat. Rätt kyligt med från +7-10 grader i fjällen till +15-20 i söder. På många håll i Norrlands inland och kustland under +15 grader. I Dalafjällen knappa 10. Nattetid kan det falla snöflingor på de högsta fjälltopparna, främst i Lappland.

Gör värmen comeback?

Det ser ut som om värmen kan försöka göra en attack söderifrån mot sista veckan i augusti med drygt 20 grader, men det är väldigt långt fram. Innan dess får vi nog drass med den kyligare luftmassan ett tag. 

Fråga

Kommentera gärna denna artikel och svara på frågan: "Längtar du efter hösten? Varför/varför inte?"

Länkar

SVT Väder om höstens ankomst: http://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/hosten-har-kommit

SMHI årstidskarta: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):




Fler nyheter