.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 september 2022 08:11
Värna om demokratin och dina rättigheter! - Gå och rösta!

Untitled document

EWP är en populär vädersajt med huvudinriktning på vårt klimat och väder.  Men även en "folkbildande sida" emellanåt. För i bas och botten så ligger demokratin i grunden för existensen av en sida som denna. Detta har nämnts tidigare och tål att upprepas med jämna mellanrum.  I årets val så är detta med demokrati något man verkligen måste slå vakt om eftersom krafter ute i världen vill krossa demokratin. Blott ett par hundra mil sydöst från Sverige i Ukraina pågår ett besinningslöst krig. Något vi aldrig trodde skulle kunna ske...

Valdagen 11 september
Idag söndag 11 september 2022 är som bekant den s.k. valsöndagen och det är dags att gå och lämna sin röst. Många av er kanske redan har förtidsröstat. Men många har också dragit sig att rösta till just valsöndagen. Alla myndiga personer har fått en kallelse till valurnorna samtidigt som mängder av massutskick säkert fyllt era brevlådor. eller via massmedia och sociala media på webben.

Rösträkning för ännu ett sannolikt ytterst jämnt val
Klockan 08.00 öppnade vallokalerna och klockan 20.00 så stänger dessa och rösträkningen tar vid. Blir valet jämnt så kan det dröja till onsdag då även utlandsrösterna ska ha räknats. Därefter så tar regeringsbildningen vid och det finns risk / möjlighet att de berömda "talmansrundorna" med fika åter tar vid. Nu som år 2018 är det talman Andreas Norlén som tar vid för att hjälpa den nya regeringen att inta riksdagshuset.

Att rösta är en medborgerlig förmån men även en plikt för demokratin!
Att rösta är viktigt och det är inte lätt att veta vad man vill rösta på och det finns som det heter alltid "något bra ur varje parti". Hur och vem ni ska rösta på kommer vi på EWP inte att bry oss om. Men det är viktigt att rösta och så kallade "soffliggare" är inget bra. Dessa gynnar kanske ett parti som definitivt inte skulle komma till makten. Så det är alltså ytterst viktigt att lägga sin röst och den kan även vara blank. Du prickas av i röstlängden som aktivt röstande eller icke röstande om du uteblir.

I diktaturer finns ingen röstning...
Vi ser med oro på en omvärld som blir allt mer våldsam som t.ex.  i just UIkraina, Ryssland, Belarus, Syrien, Brasilien med flera. Tecken på försvagad demokrati syns även i Ungern och i vårt grannland Polen I dessa länder råder en en svag och / eller delvis korrumperad "demokrati". Det fasliga Syrienkriget fortsätter ännu fast man ej hör så mycket av detta numera. Nu senast Rysslands överfall på Ukraina i Europa vars omfattning ej setts sedan andra världskriget. Detta lämnar fältet fritt för rena krigshandlingar som därmed har gett nya enorma flyktingströmmar till grannländerna Polen och Ungern samt Moldavien som bär en tung börda. Men många ukrainska flyktingar har även sökt sig till övriga Europa även till bl.a. vårt land.

Visst vill vi ha demokrati  även i fortsättningen...
Enbart i en demokrati så kan sajter som t.ex. EWP verka fritt utan andras inblandning och styrning av makten. Låt oss behålla denna förmån och lägg din röst på valsöndagen. Detta är så oerhört viktigt i en allt oroligare omvärld där tidigare Trump i U.S.A. och Brexit i Storbritannien höll på att splittra oss totalt i västvärlden.

Valvädret 2022:
Det blir på många håll växlande molnighet eller mulet och någon lokal skur här och där.  Från mellersta Norrland och vidare mot nordväst upp emot fjällvärlden blir det mestadels uppehåll. Temperaturer från runt 5-10 grader i fjällvärlden och upp emot 20 grader i resten av landet. Varmast i söder.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter