.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 december 2013 22:50
Simone satte startskottet för en rejält stormig period!

Framtill den 28 oktober i år hade det inte stormat i Sverige (förutom i fjällen) på 594 dygn vilket är ett nytt svenskt rekord från tidigare 395 dygn. Det kunde mycket väl bli över 600 dygn om inte stormen Simone hade dragit in med full kraft på kvällen den 28:e. Simone sköt startskottet för en stormrik höst/vinter med tre stormar som varnades med den högsta varningen, nivå 3. Ytterligare två stormtillfällen genererade den näst högsta varningen, nivå 2. Det står verkligen klart att vi fick en rejäl kompensation mot den rekordlånga tiden utan storm!

<-- Bild: Vågor i samband med Sven, taget kring Öresund. Foto: Mikael Amundsen (EWP:s bildportal)


Södra och norra Sverige har turats om!

Både södra och norra Sverige har haft besök av de kraftiga stormarna. Simone drog först in i söder, sedan Hilde i norr, därefter en odöpt snöstorm i Norrland, efter det Sven i söder och sist Ivar i Norrland. Det har varit många namn att hålla koll på, särklit då varje storm har fått olika namn från olika länder. Det har uppstått många diskussioner om varför man inte kan ha ett institut som anger alla stormar, det blir bara förvirrat med alla namn. SMHI döpte stormen Simone och det var faktiskt första gången som SMHI namngivit ett oväder. Oftast namnger norska väderinstitutet stormarna då de oftast drabbar Norge först. De döpte t.ex. Gudrun, Per, Dagmar, Hilde och Ivar.

Här kommer en kortare sammanfattning över de senaste stormarna:

Simone och Sven drabbade Sydsverige

Den 28:e drog alltså Simone in västerifrån och gav stor förödelse. Den drabbade främst Skåne och Blekinge men även över övriga västkusten och bort mot Östersjön. Hallands Väderö mätte både den högsta medelvinden och byvinden i samband med Simone med 31 m/s respektive 42 m/s. Även Ängelholm noterade orkanbyar på 33 m/s och Halmstad 36 m/s. Göteborg drabbades värre än väntat. Uppåt 76 000 hushåll blev strömlösa och uppskattningsvis 1-2 miljoner kubikmeter skog föll enligt Skogsstyrelsen.

Läs mer om Simone här.

Nästa (snö)storm som drog in över södra Sverige var Sven. Den var i allmänhet svagare än Simone även om den orsakade stora skador. Sven drabbade ungefär samma område, d.v.s. Skåne och resten av Västkusten. Denna gång mätts de högsta vindarna på Väderöarna i Bohuslän med 30 m/s (M) respektive 40 m/s (B). Det blåste orkanbyar (>32,6 m/s) över stora delar av västkusten.

Bakom lågtrycket drog kalla nordvindar ner vilket gjorde att regnet övergick i snöfall, ända ner i Halland och Skåne. Det blev mycket stora trafikproblem i samband med förrädiskt hala vägbanor. Över Svealand och norra Götaland föll 20-40 cm nysnö under ett par dygn och detta i sin tur med blåsten gjorde det väldigt besvärligt på vägarna, och flera län uppmanade folk att stanna hemma och låta bilen stå.

Skogsstyrelsen uppskattar att ca 800 000 kubikmeter skog föll i samband med Sven. Omkring 40 000 hushåll blev utan ström. Tragiskt nog omkom sju personer till följd av stormen. Läs mer om Sven här.

 

Bild 1: Simone fällde flera träd. Här i Älmhult. Foto: Håkan Brunberg (EWP:s bildportal)

Bild 2: Hängande skylt i farligt läge. Foto: Swen Johansson

 

Hilde, Ivar + odöpt snöstorm i norr!

Tre kraftiga stormtillfällen har drabbat Norrland den senaste tiden. Hilde drog in den 16 november. Detta kan nog klassas som den kraftigaste stormen av alla som har förekommit i höst/vinter och även den kraftigaste stormen på mycket länge i Norrland! Dubbla vindrekord slogs i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen med 47 m/s i medelvind (svenskt medelvindsrekord) samt 56 m/s i byvind (svenskt novemberrekord). Inte ens norska kusten fick så kraftiga vindar. Värst drabbades Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Flera stationer i inlandet mätte vindbyar på uppåt 33 m/s. Stormen orsakade förödelse i många städer. Hilde blev i allmänhet lika kraftig som Dagmar (annandagen 2011) som också drabbade Norrland.

Uppåt 40 000 blev utan el och uppskattningsvis föll 3,5 miljoner kubikmeter skog. Inom parentes kan vi påminna om att Gudrun föll otroliga 75 miljoner kubikmeter skog! Läs mer om Hilde här.

11 dagar senare drog en riktig snöstorm in över främst Jämtlandsfjällen som är namnlös. Stora Sjöfallet hade vindbyar på 42 m/s och en medelvind på 33 m/s, alltså full orkan! Stora mängder snö föll i samband med stormen. Inte fullt lika kraftiga vindar förekom in över land som t.ex. Hilde.

Ivar är den senaste stormen och blev en av Norrlands inlands kraftigaste någonsin. Den drog in dagen innan lucia mot Norrland. Jämtland drabbades värst, däribland Åre och Östersund som fick mycket stora skador med bortblåsta hustak, nedfallna träd, granar och flaggstänger. Hela 46 m/s uppmättes i Blåhammaren. Medelvinden var uppe i full orkanstyrka, 34 m/s. På sina håll mättes betydligt starkare vindar, men dessa har inte SMHI kontrollerat ännu. Ca 60 000 hushåll blev utan el. Skogsstyrelsen håller just nu på med att inventera stormskadorna för att senare uppskatta en siffra.

Läs mer om Ivar här.

Sammanfattning

Att det drar in stormar under hösten och vintern är inget ovanligt. Det är däremot mycket ovanligt att man utfärdar en nivå 3-varning på tre stormar på så kort tid emellan (Simone, Sven och Ivar). Dessutom förekom nivå 3-varningen i inlandet vilket är ännu mer ovanligt. Att man utfärdar den högsta varningen för vind i Norrlands inland förekommer i snitt vart 100:e år eller kanske mer än så.

Hilde och Simone torde bli höstens/vinterns kraftigaste stormar i allmänhet.

Fler stormar innan jul?

Nu är den stora frågan om det blir fler stormar innan jul. Potentialen finns även om det svajar i varje körning. Det blir säkerligen några blåsiga dygn men om det uppnår storm återstår att se. Det ser också ut att bli en grön jul för alla i södra och kanske även mellersta Sverige. Det är milt väder som väntar!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter